9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Šeranić: Na UKC-u se postupa u skladu sa protokolima

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ima dovoljan broj zdravstvenih radnika koji brinu o pacijentima i tu se postupa u skladu sa protokolima, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

„U UKC-u postupaju u skladu sa protokolima. Svaki put kada se evidentira da je neko pozitivan na virus koronu bez obzira da li se radi o pacijentu ili ljekaru, jasno je kakav je protokol“, rekao je Šeranić danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da nakon testiranja, ako je ljekar u pitanju, a bez simptoma, ide u Studentski centar, ukoliko je riječ o o Banjaluci.

Ako je riječ o nekom ko je obolio, dodao je, ta osoba bude zadržana u Kliničkom centru gdje se liječi, dok se pacijenti se svakako zbrinjavaju.

Šeranić je napomenuo da UKC ima oko 3.000 zaposlenih radnika, da je to manji grad, i da se tamo postupa prema protokolu.

„To radimo da zaštitimo pacijente i zato se izmještaju pacijenti, dezinfikuje se prostor i vraćaju se pacijenti“, naveo je Šeranić.

Šeranić je istakao da je Republika Srpska nabavila veliku količinu opreme koju je rasporedila po svim zdravstvenim centrima.

On je naglasio i da se sve vrijeme otkako je počela epidemija virusa korona transparentno izvještavalo i da je javnosti sve predočeno, i kada je riječ o zaraženim medicinskim radnicima, i o onima u domovima za stara lica.

„Pojačano je testiranje zdravstvenih radnika. To će biti nastavljeno, hoćemo da preventivno djelujemo“, rekao je Šeranić i dodao da će isto postupiti i sa staračkim domovima.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je da je veliki broj potvrđenih slučajeva u posljednja dva dana.

On je precizirao da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u posljednja dva mjeseca organizovalo više od 50 pres-konferencija i da se svaki put zna koliko ima zaraženih zdravstvenih radnika, lica iz staračkih domova i osoblja.

„Da li postoje pojedinačni slučajevi u kojima neko koristi ili ne koristi opremu? To nije dozvoljeno i to se neće tolerisati. Odgovornost treba da preuzmu svi“, istakao je Šeranić.

Kada je u pitanju mogućnost da se virus korona pojavi u zdravstvenoj ustanovi, Šeranić je naveo da za to postoji velika mogućnost jer ljudi dolaze da se liječ.

„Tokom ovog vikenda odlučićemo se vezano za dalje strategije. Ono što nam je sada izazov su zdravstvene ustanove i starački domovi. Radićemo na zaštiti lica koja rade u tim ustanovama i korisnika ustanova i to je cilj u narednih sedam do 10 dana“, napomenuo je Šeranić.

On je podsjetio da je ukupno 14 ljekara bilo zaraženo virusom korona u UKC-u, ističući da su četiri ljekara već oporavljena i vraćena u turnus.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se