9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

SAD: Za pomoć se prijavilo oko 3,2 miliona radnika – broj nezaposlenih dostigao 33,5 miliona

VAŠINGTON — 

Skoro 3,2 miliona otpuštenih radnika u Sjediinjenim Državama prijavilo se za olakšice nezaposlenima protekle sedmice – usled zatvaranja mnogobrojnih poslova kao odgovora na globalnu pandemiju koronavirusa.

Masovno širenje te bolesti uticalo je na izazivanje najteže ekonomske krize koja je Sjedinjene Države pogodila poslednjih decenija, objavila je agencija Asošijeted pres.

Blizu 33,5 miliona građana se, u poslednjih sedam nedelja, prijavilo za pomoć – pošto su kompanije sa koje su radili bile primorane da prekinu poslovanje i smanje broj zaposlenih.

Američke vlasti trebalo bi u petak da objave podatke o nezaposlenosti zabeležene tokom aprila. Očekuje se da bi mogli biti najlošiji od perioda nakon Drugog svetska rata – kada je počelo njihovo prikupljanje.

Procene su da bi stopa nezaposlenosti mogla doseći 16 procenata – što je najnepovojniji rezultat još od vremena Velike depresije u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Ekonomisti procenjuju da je tokom proteklog meseca izgubljen 21 milion radnih mesta.

Ukoliko se to ispostavi tačnim – značilo bi da je za svega mesec dana isčezao ukupan broj radnih mesta koja su otvorenih u jedanaestogodišnjem vremenskom period nakon Velike recesije 2008, navodi Asošijeted pres.

Međutim, čak ni ove brojke ne ukazuju u potpunosti razmere štete koju je koronaviurus pričinio tržištu rada. Velikom broju zaposlenih umanjen je broj radnih sati, drugima su, pak, umanjene zarade. Deo građana koji su izgubili posao i nisu se prijavili nadležnim službama – čak se i ne vode kao nezaposleni. Broj zaposlenih građana mogao bi biti rekordno nizak.

Takođe, zvanična evidencija nezaposlenih građana mogla bi biti nepotpuna pošto ekonomski stručnjaci sugerišu da 12 miliona radnika, otpuštenih do sredine aprila, nije podnelo prijave za pomoć nezaposlenima. Razlozi za to su preopterećeni sistemi ili njihova obeshrabrenost da se prijave.

U situaciji u kojoj ekonomija klizi u sve ozbiljniju recesiju – ekonomisti predviđaju da bi se Bruto-društveni proizvod (BDP), u periodu od aprila do juna mogao umanjiti za 40 odsto svoje godišnje stope. To bi značilo da bez poslova ostaju i druge grane – osim restorana, hotela i maloprodajnih objekata.

U Sjedinjenim Državama i dalje se ne obavljaju poslovi koji ne spadaju u esencijalne kategorije – uprkos tome što je većina država otpočela proces ublažavanja mera suzbijanja pandemije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se