15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Robert Levandovski potcijenjeni kralj šesnaesterca

BERLIN – Ne postoji igrač u 21. vijeku da je postigao više golova, a da je potcijenjeniji od poljskog majstora šesnaesterca Roberta Levandovskog.

Sjajni napadač Bajerna golom protiv Union Berlina (2:0) došao je u petoj sezoni u nizu do najmanje 40 golova. Kako je do kraja Bundeslige još osam kola, najmanje dvije utakmice u polufinalu Kupa Njemačke i gotovo sigurno minimum tri u Ligi šampiona, jer je Bajern deklasirao Čelzi u prvom meču osmine finala (3:0), u idealnoj je prilici da prebaci i cifru od 50 pogodaka.

Bilo glavom, lijevom ili desnom nogom, popularni Leva nemilosrdno rešeta mreže rivala već dugi niz godina, ali za one glavne individualne nagrade uvijek ostane kratkih rukava. Kada se povede debata o tome ko je najbolji fudbaler današnjice obično se krug zatvori na četiri, pet imena. Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo neizostavni su dio tih priča, a u zavisnosti od ukusa učesnika najčešće se još pominju Kilijan Mpabe i Nejmar. Poneki defanzivac ruku podigne i za Virdžila van Dajka, dok Levandovskog nema u toj konkurenciji. A brojke govore potpuno drugačije. Osim dvojice superzvijezda nijedan navedeni nema kontinuitet kao momak iz Varšave koji je na početku karijere umalo završio u Crvenoj zvezdi. Ipak, put ga je odveo u Njemačku, a Leva od starta pokazao da je rođeni golgeter.

Četiri sjajne sezone u Borusiji sa kojom je osvojio dvije titule i izgubio finale Lige šampiona upravo od Bajerna, te već šesta u srcu Bavarske dovode ga na treće mjesto liste strijelaca u posljednjoj dekadi. Od kada je u Njemačkoj postigao je čak 334 gola, na vrhu je Mesi sa 500, a slijedi Ronaldo sa 475. Svi ostali su daleko iza. Ali uzalud, jer Levandovski nije bio miljenik sreće u Ligi šampiona koju nikada nije osvojio, dok ni njegova Poljska, za koju je pride postigao 61 gol nije dovoljno jaka da konkuriše za završnice najvećih takmičenja.

Sigurno je i zbog toga najviše dogurao do četvrtog mjesta u izboru za “Zlatnu loptu” i to 2015. godine. Često puta je isticao da mu individualne nagrade i ne znače mnogo, ali mu se jednom i otelo, pa je naglasio da je izbor prilično smiješan i to kada je 2016. godine sa Bajernom igrao polufinale Lige šampiona i bio drugi strijelac takmičenja, a u Bundesligi naravno stigao do krune i titule kralja strijelaca. Sa nacionalnim timom je te godine igrao četvrtfinale Evropskog prvenstva i ispao na penale od kasnijeg finaliste Portugalije.

Hvata Milera

Iako je pokazao da pauza na njega nije ostavila traga, Poljak će teško i ove sezone da stigne Gerda Milera koji je u sezoni 1971/72. postigao 40 golova u prvenstvu. Levandovski je na koti 26 osam kola pred kraj šampionata.

– Leva je u top formi! Ponovo je bio strijelac i sad ima još osam mečeva da dođe do Gerdovog rekorda. To neće biti lako, ali on ima neophodan kvalitet. Ako neko može da sruši Milera, to je on – hvali trener Bajerna Hans Flik svog golgetera.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se