8.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Riješene dileme o besplatnom testitanju studenata i učenika

Studenti i učenici sa područja regije Birač, a koji idu na polaganje prijemnih ispita i potrebe za studiranje u inostranstvu besplatna testiranja mogu izvršiti u regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Karakaju – Zvornik.

JZU INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO,
REGIONALNI CENTAR ZVORNIK
E-pošta: rc.zvornik@phi.rs.ba
Adresa: Karakaj, zgrada Inžinjering
Telefon: 056/232-128, Faks: 056/232-126

Vlada Republike Srpske osiguraće besplatno testiranje na virus korona za sve studente sa prostora Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu i ako im je za odlazak na studij potreban negativan test.

Studenti iz Zvornika i regije Birač koji žele da se besplatno testiraju na virus korona, neophodno je da prije testiranja budu upisani u bazu podataka Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Elektronska baza biće postavljena na internet stranici Ministarstva:
https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mnk/Pages/default.aspx

Telefon u Ministarstvu za informacije: 051/338-433
Studenti s dokazom o upisu u bazu podataka mogu doći u JZU Institut za javno zdravstvo RS – Regionalni centar Zvornik u Karakaju da se testiraju.

Lica koja su evidentirana putem ovog upitnika dužna su, prilikom testiranja koje će blagovremeno biti najavljeno od strane Instituta za javno zdravstvo, popuniti dodatni formular i predočiti identifikacioni dokument (ličnu kartu).

Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Shodno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije od 11.5.2020. godine, ovo pravo ostvaruju lica koja dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i lica koja imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa.

Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada Republike Srpske navedena lica ostvaruju jednokratno.

Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a koristi i obrađuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u svrhu organizovanja testiranja navedenih lica u skladu sa potrebom njihovog prisustva u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske analizirala je cijenu komercijalnog testa Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i donijela odluku da će testiranje na virus korona za učenike i studente iz Republike Srpske, a koji se školuju van granica Republike Srpske, biti besplatno.

-Uvažavajući raspoložive kapacitete u našim laboratorijama u kojima se vrše testiranja na korona virus, molimo učenike i studente za razumijevanje i da svoj odlazak na testiranje prilagode planu i radu nadležnih ustanova – saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se