23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Riješena misterija neobičnih izduženih lobanja nađenih nedaleko od Srbije

Misterija neobičnih izduženih lobanja, nađenih na groblju u gradiću Meš u Mađarskoj, na samo 80 kilometara od Srbije, riješena je posle više decenija. Sada je poznato njihovo porjeklo, ali i, kako ukazuju, na propast Rimskog carstva.

Muisteriozna izdužena lobanja2 Foto © CC BY 3.0 WIKIPEDIA
Misteriozna izdužena lobanja2 – Foto © CC BY 3.0 WIKIPEDIA

Decenijama su naučnici istraživali otkud na desetine izduženih lobanja, starih više od hiljadu godina, nalik onome kako se prikazuju vanzemaljci u naučno-fantastičnim filmovima, u ovom mađarskom gradiću.

Lobanje su otkrivene 1961. godine, ali arheolozi decenijama nisu mogli da odgonetnu njihovu veliku brojnost, iako se zna da su neka plemena koja su živjela u Evropi u periodu od prvog do petog vijeka, iz kog lobanje potiču, praktikovala vještačko izduživanje kostiju glave.

Muisteriozna izdužena lobanja Foto © CC BY 3.0 WIKIPEDIA
Foto: © CC BY 3.0 WIKIPEDIA. Izdužene lobanje podsećaju na prikaz vanzemaljaca u naučno-fantastičnim filmovima, iako su u potpunosti ljudski produkt

Novim istraživanjem utvrđeno je da su ove lobanje pripadale ne samo nomadskim plemenima koja su prolazila Panonijom, rimskom provincijom, već i njenim stalnim stanovnicima, objavljeno je u naučnom časopisu „Plos“.

Naučnici su otkrili da su se pripadnici različitih plemena mješali i usvajali tradiciju i običaje drugih. Takođe, utvrđeno je i da su se pripadnici plemena pridruživali pripadnicima drugih plemena i domaćem stanovništvu i stvarali naselja u kojima su živjeli generacijama.

Smatra se da su tradiciju izduživanja lobanja u Rimsko carstvo donijela plemena iz Azije, kao što su Huni. Veliki broj izduženih lobanja govori o rastu njihovog uticaja i opadanju i propasti Rimskog carstva, smatraju naučnici.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se