9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Raspušten lokalni karantin

Lokalni karantin u fiskulturnoj sali Osnovne škole u Karakaju raspušten je jutros u 6:00 časova,  a 22 lica koja su boravila u njemu provešće ostatak izrečenog karantina u kućnoj izolaciji. Odluku o zatvaranju karantina u lokalnim zajednicama donio je Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske.

Republički sanitarni inspektori ostaće na graničnim prelazima i do dalјnjeg izdavati rješenja o kućnoj izolaciji od 14 dana. Izuzeti iz ovog zaklјučka su pacijenti koji se vraćaju ili idu na liječenje, vozači u međunarodnom transportu, prekogranični radnici  uz dokaz o zaposlenju i polјoprivrednici koji imaju posjedovni list.

Kroz lokalni karantin koji je od 31. marta do 14. aprila bio u Studentskom centru, a potom u Fiskulturnoj sali Osnovne škole u Karakaju, do danas je prošlo ukupno 141 lice i svi koji su testirani bili su negativni.

U Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlјa očekuju se rezultati za 13 uzoraka. Ukupno je do danas uzeto 288 briseva od kojih je 271 bio negativan, a četiri pozitivna.

Bolnica je ukupno uzela 352 uzorka, od kojih su 319 bili negativni, a šest pozitivni. Od lica sa područja grada Zvornika uzeto je 245 briseva, 227 su bili negativni, dva pozitivna i dva rezultata se čekaju. Sva tri pacijenta sa područja Zvornika koji su bili zaraženi su izliječeni.   

U Covid odjelјenju smještena su dva pacijenta sa respiratornim simptomima čiji se zdravstveno stanje prati.

Na teritoriji grada izolacija u kućnim uslovima trenutno je određena za 278 lica, dok je za 1.255 osoba propisani period istekao.

Komunalna policija sa tri patrole u proteklom danu obavila je 55 kontrola i sve su bile uredne. Zaklјučno sa 12. majem sproveli su 3.218 provjera da li se lica sa izrečenom mjerom kućne izolacije nalaze na prijavlјenim adresama.

U vremenu od 22:00 časa do 5:00 časova narednog dana pet lica je kažnjeno zbog kršenja policijskog časa. Ostale mjere su poštovane.

Služba profesionalne vatrogasne jedinice sinoć je izvršila dezinfekciju gradskih ulica.

Na graničnim prelazima u protekla 24 časa bilo je 2.369 prelazaka granice, na ulazu u BiH 1.181, i na izlazu 1.188.

Republički štab svojim zaklјučkom dozvolio je okuplјenja do 50 osoba na javnom mjestu.

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik poziva građane da odgovornim ponašanjem brinu o svom zdravlјu, da poštuju propisane mjere i naredbe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se