LIFESTYLEZdravlje i lepota

Provjerite zdravlje mozga za 20 sekundi: Japanski test otkriva koliki je rizik od moždanog udara!

Za ovaj test nije potreban odlazak kod ljekara, sve što je potrebno jeste da ustanete

Mozak ima ključnu ulogu u zdravlju čovjeka, te je veoma važno da ga sačuvamo.

Ako dođe do oštećenja krvnih sudova mozga, čovjeku prijeti moždani udar. Posle moždanog udara pogođeni dio mozga prestaje da funkcioniše, te dolazi do neuroloških ispada.

Japanski naučnici su osmislili jedan test koji na jednostavan način može da procijeni koliki je rizik da osoba doživi moždani udar.

Naime, riječ je o testu održavanja ravnoteže na jednoj nozi za koji se vjeruje da je veoma dobar pokazatelj vjerovatnoće moždanog udara.

Jasuharu Tabara sa Univerziteta Kijoto sa svojim kolegama vodio je istraživanje u kojem je učestvovalo 1300 ispitanika od 67 godina u prosjeku. Svi ispitanici su dobili zadatak da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju, te da u tom položaju održavaju ravnotežu 20-ak sekundi.

Ovaj test bazira se na ideji da je održavanje ravnoteže najbolji pokazatelj funkcionalnosti mozga.

Ljudi koji to ne mogu da izdrže, treba da posjete ljekara, osim ako za to ne postoji neki drugi tjelesni razlog (poput povrede noge).

Nakon toga je provjereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da se više od 30 posto ispitanika koje se mučilo sa održavanjem ravnoteže ustvari imalo različite probleme u mozgu, poput zadebljanih kapilara.

Ovaj test odobrili su i naučnici i ljekari

Iako su i ranije postojale studije koje su povezivale državanje i neravnotežu s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vrijeme u kojem se može odrediti šta je normalno, a šta ne, čime se povećava preciznost testiranja, piše Quartz.

Tagovi
Pogledajte još
Close
Back to top button
Close
Close