SvijetVIJESTI

Pronađeno antitijelo koje sprečava virus da zarazi ljude

UTREHT – Evropski naučnici otkrili su antitijelo koje sprečava da virus korona uđe u ljudske ćelije, a riječ je o revolucionarnom istraživanju koje bi moglo da dovede do razvoja novih lijekova.

Tim naučnika iz Univerziteta Utreht u Holandiji, Centra „Erazmus medikal“, te firme „Harbur biomed“ identifikovao je potencijalnu metodu za neutralizovanje bolesti kovid-19.

Oni su otkrili da antitijelo koje sprečava virus SARS da uđe u ljudske ćelije isto tako može da blokira i novi virus.

Neutrališuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne „čišćenje“ od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu, kaže Berend Jan Boš, koautor istraživanja objavljenog u naučnom časopisu „Nejčer komjunikejšns“.

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa aimunitetom.

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu „humanizovana“ kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close