PolitikaVIJESTI

Prodanović: Ovo je strašno

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, tačnije smjeni ministra Staše Košarca.

Povod za ovu inicijativu jeste “dernečenje” ministra Košarca sa prijateljima u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu u vrijeme dok su u cijeloj zemlji na snazi zabrane ovakvih okupljanja.

Na fešti na kojoj se pored Košarca okupio veliki broj poznatih ličosti niko nije nosio zaštitne maske, niti poštovao fizičku distancu, što je zgrozilo javost u BiH, Sve se to dešava dok se građani BiH skoro dva mjeseca strogo pridržavaju svih propisanih mjera.

Mnoge je zgrozilo ono što su mogli da vide na video snimku koji je procurio u javnost, posebno jer su oni koji bi trebali dati primjer građanima, poput Košarca na veoma bahat način pokazali da ne poštuju sve one mjere kojih se moraju svi ostali pridržavati.

Za sada se o neodgovornom ponašanju Košarca, koji bi trebao da bude uzor građanima se odmah očitovao predsjednik njegovog SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da je on potpisao kraj svog političkog puta.

Čak se i Košarac u neubjedljivoj ispovijesti izvinio javnosti, poručivši da je spreman na kaznu. Ali, i dalje je ostao na mjestu ministra, bez da je i jednom pomenuo ostavku, piše Buka.

Zato o njegovoj smjeni bruji javnost u BiH, a uskoro bi se pred poslanicima i delegatima trebao naći i pomenuti zahtjev koji bi do toga i doveo.

Zahtjev su podnijeli Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marniković-Lepić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić i Branislav Borenović.

A šta o postupku svog kolege iz stranke misle poslanici i delegate SNSD-a i kako će se oni izjasniti ukoliko budu morali glasati o smjeni Košarca pitali smo neke od njih.

Lazar Prodanović, delagat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine navodi da je užasno na koji način zvaničnici ruše ugled institucija, i to u najtežim trenucima.

“Ovo je strašno šta smo dočekali da se izabrani zvaničnici ponašaju na takav način. Odavno su institucije zbog pojedinaca izgubile svoj dignitet i dugo se mnogi ljudi provlače sa nekim malim kaznama za užasne stvari koje rade“, rekao je Prodanović za Buku.

Kako kaže, užasava ga da gleda kako se pojedinci odnose prema ovoj situaciji, što smo vidjeli i u ovom slučaju koji je podigao javnost na noge.

„Mnogo je tih primjera. To nije samo slučaj iz Sarajeva. Ja sam u politiku ušao jer nisam mogao da podnesem na koji način se vlast odnosila i šta je uradila svima nama u prijašnjem periodu. Ne želim da se danas neki zvaničnici tako ponašaju. Mislim da moramo dosta toga da mijenjamo ako hoćemo da budemo sutra mirni. Bavimo se lažnim i pseudo srpstvom dok nam se dešavaju ovakve stvari kojima svjedočimo i niko ne čini ništa konkretno“, rekao je Prodanović.

On se u potpunosti slaže sa riječima predsjednika SNSD-a kada je u pitanju osuda onog što je uradio Staša Košarac. Ipak, Prodanović naglašava da to nije dovoljno i da se mora napraviti i sljedeći korak.

„Ja ne bih ništa dodao niti oduzeo od onog što je rekao predsjednik Dodik, ali mislim da u narednom periodu SNSD mora mnogo jače da se odredi prema ovome i da napravi konkretne poteze. Što se mene tiče, ja ću se takođe jasno odrediti po pitanju smjene ministra, kada za to dođe vrijeme. Na osnovu mog komentara koji sam vam dao, možete i naslutiti koji je moj stav i kako ću se ponašati“, kaže naš sagovornik i naglašava da je ovo što smo vidjeli u Sarajevu neku veče samo nastavak tolerisanja postupka visokih zvaničnika od kojih su neki na najvišim pozicijama u vladajućim partijama.

„Samo se sjetimo šutiranja novca, stečenog kriminalom, od strane pojedinaca, visokih zvaničnika. I niko nije sankcionisan zbog takvog nemoralnog čina. Naprotiv!“, kazao je Prodanović pokušavajući da prikaže suštnu problema.

Izvor
Buka
Tagovi
Back to top button
Close
Close