15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Pričali ste o nečemu i počele su vam iskakati reklame: Haker objašnjava kako

Tako se često događa da vam, nakon što ste jednom guglali neki proizvod, idućih dana iskaču oglasi vezani baš uz taj proizvod. Mnogi ljudi kazaće da im je određeni proizvod počeo iskakati i nakon samog razgovora.

„Pričala sam nekidan s prijateljicom o tome da bih htjela kupiti novi kaput. Niti sam ga pretraživala na internetu, niti sam dotad šetala po dućanima u potrazi za njim, a sutradan su mi na mobitelu počele iskakati reklame o kaputima na sniženju. Kako je to moguće? Imam osjećaj kao da me neko uhodi“, kaže jedna čitateljica Šibenskog portala.

Nije jedina u tome. Mnogi su uvjereni da ih vlastiti telefon prisluškuje.

Šibenski haker Denis Periša objašnjava o čemu se radi.

„Sve informacije iz bilo kakvih vaših razgovora, pretraživanja ili aplikacija, čak i dejting aplikacija, kasnije se obrađuju i prodaju. To je glavni izvor aplikacijama za koje vi mislite da su besplatne. Ništa nije besplatno“, kaže Periša za početak, prenosi Radiosarajevo.ba.

Šibenski haker tvrdi kako je ipak morala postojati prethodna radnja vezana uz proizvod kojim je kasnije ‘bombardovana’ na internetu.

„To je kao deja-vu. Možda se ne sjećate, ali sigurno ste guglali ili je čak izletjelo negdje prije, a vi ste duže zadržali pogled na tom proizvodu ili kategoriji proizvoda“, kaže.

Haker negira da nas kompjuteri i telefoni prisluškuju.

„Glas ne prisluškuju. Prvo, baterija bi vam se brzo potrošila, drugo, ugrijao bi se telefon, i treće, osjetilo bi se previše potrošnje na podatkovnom megabajtima. Dakle, glasovno ne prisluškuju, ali prate sve što radite online. Sve se to akumulira i kasnije preprodava kao tržišni ‘tailored-add’. To je danas jednostavno tako i ne treba se bojati“, tvrdi Denis Periša kojeg građani zovu i Darkman, a koji je nedavno ugradio ispod kože na dnu palca čip koji mu omogućuje plaćanje računa u trgovinama i bankama, pamti šifre za otključavanje mobitela, vrata i svega ostalog što njegov vlasnik smatra da mu je potrebno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se