18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Prevoznici u RS ogorčeni: Prazni autobusi voze u veću krizu

BANJALUKA – Na autobuskim linijama u međugradskom prevozu, koji je dozvoljen od 11. maja u Republici Srpskoj ove godine, skoro da nema putnika u autobusima, popunjenost je svega oko 10 odsto, što ih vodi u još dublje finansijske gubitke, tvrde prevoznici.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS i direktor banjalučkog „Autoprevoza“, kaže da je pokrenut određeni broj područnih i republičkih linija u RS, ali da nema velikog interesovanja putnika na njima.

„Resorno ministarstvo je dozvolilo prevoznicima u narednom periodu do totalnog ukidanja mjera da se zavisno od potreba polako vraćaju na registrovane redove vožnje. Na određenim pravcima apsolutno nema putnika“, kaže Mijić za „Nezavisne“.

S obzirom na ublažavanje mjera, Mijić očekuje nešto više putnika od ponedjeljka.

„Trebalo bi da se polako normalizuje sve u junu i julu, a vraćanje u potpunu normalu očekujemo početkom sljedeće školske godine“, rekao je Mijić.

On kaže da su međunarodne linije prema EU još faktički zabranjene, jer prema informacijama kojima raspolaže granice su zatvorene do 15. juna.

„Oni otvaraju granice između zemalja unutar EU, pa to možda bude i ranije, međutim mi ne očekujemo da ćemo saobraćati zbog toga do 15. juna. Sada se može ići trenutno ugovorenim prevozom radi prevoza radnika koji već rade u EU, ali redovne linije neće sigurno krenuti dok se ne otvore granice“, kaže Mijić.

Kada je riječ o saobraćanju autobusa „Autoprevoza“, Mijić kaže da voze ka više gradova u RS te da od danas počinju redovno da saobraćaju prema Bihaću, a od 1. juna će krenuti i linija za Sarajevo.

„Najave prevoznika su da će se najvjerovatnije krenuti sa saobraćajem i prema Crnoj Gori i Srbiji početkom juna, možda i koji dan prije, prvo za Beograd, a onda i za Crnu Goru. Nadam se da će doći do normalizacije“, rekao je Mijić.

Dodao je da su im pomogle mjere Vlade RS i da su uspjeli zadržati broj radnika, međutim dalje poslovanje će odlučiti da li će poslije doći do otpuštanja.

Kako Mijić kaže, u autobusima se poštuju sve mjere Instituta za javno zdravstvo RS te vozači u imaju maske kao i putnici.

„Vozačima savjetujemo da nose i rukavice s obzirom na to da rade s novcem, putnici moraju imati maske za vrijeme kompletnog putovanja, a vozila se svakodnevno dezinfikuju“, kaže Mijić i ističe da se poštuje distanca te da je mjerama ograničen broj putnika u autobusima na 50 odsto od ukupnog kapaciteta.

Momčilo Sladoje, direktor „Centrotransa“ Istočno Sarajevo, kaže da njihovi autobusi trenutno voze svega 20 odsto republičkih linija, međunarodne linije uopšte ne voze, dok na gradskim i prigradskim linijama voze 30-40 odsto.

„Popunjenost je između 10 i 15 odsto kapaciteta autobusa, prihodi su katastrofalni. Ovo je gori period nego kad nismo ništa radili, jer pravimo troškove, a realizacija je potpuno podbacila“, rekao je Sladoje.

On kaže da će cijene karata ostati iste, jer ne mogu biti niže zbog finansijskih gubitaka, ali ni više, jer su i putnici dodatno osiromašeni usljed pandemije.

Mićo Rokvić, direktor prijedorskog „Autotransporta“, kaže da je od 11. maja, otkad je ukinuta zabrana obavljanja republičkih i područnih linija, s autobuske stanice u Prijedoru svega nekoliko prevoznika obnovilo održavanje svojih linija.

„Ne možemo se pohvaliti velikim napretkom, mali je broj putnika, nadamo se da će ukidanjem vanrednog stanja taj broj biti veći“, rekao je Rokvić.

On ističe da autobusi idu skoro prazni te da je u petak u prijedorskoj autobuskoj stanici bilo svega oko 30 prodatih karata za polaske prema Banjaluci.

„To je broj prodatih karata za sve prevoznike, a veliki broj prevoznika nije krenuo ni sa jednim polaskom. U petak je bilo svega desetak polazaka sa stanice, a nekada u redovnim uslovima ih je bilo 100-120“, rekao je Rokvić, koji dodaje da nema ni 10 odsto putnika u autobusima i ističe da preduzimaju sve potrebne mjere, pa putnici u autobusima ne treba da imaju strah za svoja putovanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se