18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Presjek sedmice – Godišnji odmor

Sad kako polako privodimo kraju i ovo naše vanredno stanje, jedno od najčešće postavljenih pitanja ove sedmice je da li i kako na ljetovanje, konkretno, da li je more opcija ove godine. Raznih tu nedoumica ima, od granica, rasporeda na plaži i generalno cijele one primorske gangule. 

Iskreno, ove godine nismo ni planirali taj neki porodični odlazak na more, jer smo i prošli put sa prinovom u prvoj godini birali planinu za odmor. Tako će biti i ove godine. Svi sa malom djecom znaju koliko je osvježavajuce pobjeći na planinu s vremena na vrijeme. Milion je razloga, ali o tome drugom prilikom. Sada želim da podijelim bol sa napaćenom morskom braćom.

Postoje tri razloga zašto saosjećam sa svima koji ove godine ne idu na more. Prvo, slanu vodu ne zamijeni nista. Iskreno, ja bih i spavala u vodi kad smo na moru. More je voda i idemo dalje. Drugo, moj stariji sin obožava more. Plaža nam je mjesto istinske sreće i odmora mozga, da se ne lažemo.

I na kraju… Mi smo tradicionalno gosti Crne Gore, opet zbog sitne djece. I svake godine u oba pravca putujemo preko Hercegovine. Postoji ta legenda koja kaže da smo svi porijeklom iz Crne Gore ili Hercegovine i kako starim počinjem u nju da vjerujem jer se toliko u tu Hercegovinu zaljubljujem.

Hercegovina kao da je samom Bogu od srca otpala, ali je nesretna grijeh neki pred Bogom učinila pa je kažnjava sve ove vijekove. Vijekove muke i otimanja zemlje i od Boga i od prirode. VIjekove krvi, kama i jama… Vijekove znoja i žeđi… da bi sada ostala pusta. Grešnica… A krst svake grešnice je da je lijepa…i mirisna. Miriše na lavandu, na tamjan, na vino… a sva u kamenu izlomljena. Kamena dokle god ti se pogled pruža, zamijenjenih livadama na kojim hlada nema. 

Eto ta Hercegovina, ta poetika svake godine. Vino, Trebinje, krš… to će meni da fali. 

Ali samo ove godine. Sljedeće ako montenegrini i ne dignu rampu, mi ljetujemo u Trebinju. Jer naše je bolje.

Bojana Tanacković

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se