15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Predškolske ustanove biće besplatne za djecu sa poteškoćama i bez roditeljskog staranja

Vlada Republike Srpske utvrdila je prijedloge izmjene tri zakona iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, rekla je ministarka prosvjete i kulture Repulike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je istakla da je riječ o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju koji će biti upućeni u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Ona je istakla da je Vlada predložila novo zakonsko rješenje po kojem će pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i za djecu bez roditeljskog staranja biti besplatno.

Trivićeva je istakla da će novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja biti obezbijeđen iz republičkog budžeta, te da je to dio populacionih mjera.

– U nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama gdje ne postoje predškolske ustanove biće omogućeno školama za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanovama socijalne zaštite da obavljaju djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice. Želimo da i u tim lokalnim zajednicama omogućimo da djeca mogu da pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje – navela je ona.

Prema njenim riječima, u zakon je ugrađen i program pred polazak u školu koji je realizovan prethodnih godina u saradnji sa predškolskim ustanovama.

– Ponudili smo mogućnost da se tamo gdje nema predškolskih ustanova ovaj program može odvijati u osnovnim školama da bismo obuhvatili što više djece. Takođe, omogućili smo i organizovanje centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, izmjene u oblasti osnovnog vaspitanja i obrzovanja odnose se na inoviranje nastavnog plana i programa i inovativni pristup izvođenju i organizaciji nastave kao što je predviđeno Akcionim planom za reformu obrazovanja.

– Zbog toga je bilo potrebno uvođenje novih zakonskih odredbi. One se prvenstveno odnose na organizovanje fakultativne nastave kako bi djeca u skladu sa svojim interesovanjima i sklonostima mogla da izaberu određene predmete koje žele da pohađaju u okviru fakultativne nastave – istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, propisano je i na koji način će biti obavljan inspekcijski nadzor rada zaposlenih u školama, te planirano donošenje pravilnika o standardima udžbenika za osnovne i srednje škole da bi znali kako treba da izgleda sadržaj udžbenika i šta djeca treba da nauče.

Trivićeva je rekla da se predložene izmjene Zakona o srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju odnose na razradu daljih aktivnosti u vezi sa srednjim stručnim školama i definisanje da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna.

– Propisali smo da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 odsto ukupne praktične nastave, a uveden je i termin projektna nastava koja se razlikuje od praktične nastave. Pojam umjetnička škola često je bio generalizovan i nije se tačno znalo šta podrazumijeva, a sada smo definisali koja su to zanimanja. U skladu sa tim uveli smo novu struku kultura i umjetnost – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je u cilju nastavka digitalizacije data mogućnost da se upis učenika može obaviti i elektronskim putem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se