14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Posebna sjednica NSRS: „Ukinuti vanredno stanje“

BANJALUKA – Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj počela je u Banjaluci.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su dnevni red posebne sjednice.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najviša zakonodavna institucija treba da ukine vanredno stanje i potvrdi akte predsjednika Republike koji su doneseni u vrijeme ovog stanja.

„Smatram da smo, u skladu sa sadašnjim stanjem epidemije i imajući u vidu potrebu povratka u normalne tokove života, a posebno oživljavanje privrednih aktivnosti, danas u situaciji da Narodna skupština ukine vanredno stanje“, rekao je Čubrilović u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je istakao da su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske ocijenili da su realne okolnosti sada takve da se može ukinuti vanredno stanje i da se Republika vrati u okvir i režim vanredne situacije, o čemu će konačnu odluku donijeti narodni poslanici.

„Proteklo vrijeme trajanja vanrednog stanja nam je pokazalo da, ukoliko smo politički jedinstveni i institucionalno jaki, možemo ostvariti sve ciljeve i rješavati sve probleme i izazove koji se nađu pred Republikom Srpskom, ništa lošije nego što to čini niz drugih država u regionu i svijetu“, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je pandemija virusa korona, kao opšta opasnost po čovječanstvo, zahvatila sve države, pa tako i BiH i Republiku Srpsku.

„Građani i institucije Republike Srpske našli su se pred najvećim izazovom u posljedne dvije i po decenije, jer je trebalo brzo i efikasno djelovati na zaštiti osnovnih ljudskih i ustavnih prava, a to su život i zdravlje građana“, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 16. marta proglasila vanrednu situaciju, s ciljem da suzbija epidemiju i otklanja njene negativne posljedice, u čemu su zdravstveni sistem, ljekari i drugo medicinsko osoblje podnijeli najveći napor i teret, pri čemu ne treba umanjiti ulogu i doprinos ostalih institucija, službi i pojedinaca.

„Zbog toga je bilo nužno da se proglasi vanredno stanje, koje je podrazumijevalo donošenje novih pravnih akata koji su bili neophodni za suzbijanje epidemije, što je Narodna skupština, vršeći svoju ustavnu ulogu i nadležnost, na prijedlog Vlade Republike Srpske, i uradila, proglašujući vanredno stanje 28. marta, kojim je omogućeno predsjedniku Republike da koristi ustavno pravo i donosi uredbe sa zakonskom snagom“, naveo je Čubrilović.

Prema tome, kaže on, nema sumnje da je uvođenje vanrednog stanja apsolutno ustavno utemeljeno, da je postupanje predsjednika Republike u skladu sa nadležnostima i da se to ne može osporiti, bez obzira na neka drugačija mišljenja.

On smatra da je Vlada reagovala na vrijeme, mobilisala i organizovala sve resurse Republike Srpske u borbi protiv epidemije i otklanjanja njenih posljedica.

„Međutim, karakteristike bolesti i razmjere njenog naglog širenja, brzo su pokazale da pravni okvir vanredne situacije nije dovoljan i efikasan za uspješnu borbu protiv pandemije, jer je vanredna situacija omogućavala djelovanje Vlade i ostalih institucija Republike Srpske samo u okvirima postojećih pravnih akata“, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da uvođenjem vanrednog stanja nije marginalizovana uloga Narodne skupštine niti je na bilo koji način umanjena njena ustavna uloga, jer je Narodna skupština, odnosno poslanici uveli vanredno stanje, što znači da to pravo niko drugi nije uzurpirao.

On je naveo da vanredno stanje nije a priori, po sebi, zloupotreba vlasti, nego je ustavna nadležnost Narodne skupštine, i uvodi se samo u izuzetnim situacijama, kao što je epidemija.

„U vanrednom stanju prioritet je bila, i još jeste, zaštita života i zdravlja ljudi, i u tom cilju bilo je nužno djelimično ograničiti pravo kretanja, okupljanja i još neka ljudska prava, što je učinjeno na osnovi ustavnih nadležnosti. Treba jasno reći da nije bilo ukinuto pravo na slobodu misli i govora, o čemu najbolje govore brojni tekstovi u našim medijima komunikacije i na društvenim mrežama“, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske zajedno sa predsjednikom Vlade, ministrima, predsjednikom Skupštine, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, formirala Koordinacioni tim koji je, uz Republički štab za vanredne situacije i druge organe i tijela, djelovao jedinstveno i efikasno.

„Dužan sam naglasiti da je predsjednik Republike vrlo pažljivo, pa čak i restriktivno, koristila svoja ustavna ovlašćenja, samo u mjeri u kojoj je to bilo neophodno, s ciljem suzbijanja epidemije i uz stalne konsultacije sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednicom Zakonodavnog odbora Narodne skupštine, te druge nadležne institucije, kao što su ministarstva, agencije, instituti, zavodi, klinike, te stručne službe, donosila uredbe, odluke i druge mjere, u sladu sa ovlašćenjima, a to znači na ustavan način“, rekao je Čubrilović.

Neke od tih uredbi i mjera, ponovio je on, ukinute su čim se njihov donosilac uvjerio u njihovu neoportunost ili uvažavajući reakcije iz javnosti.

„Siguran sam da smo mjerama koje su donesene i provedene u toku vanrednog stanja, učinili sve što je u datim okolnostima bilo moguće i potrebno za naše građane i našu političku zajednicu, da smo zaštitili zdravlje i živote naših građana, a to su najviše vrijednosti i najpreči zadatak u najvećem broju društava i država, u skoro svim religijama i konfesijama svijeta, u najvećem broju ideologija, političkih sistema i u ustavima demokratskih država“, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da su predsjednik Republike, Vlada Republike Srpske, svi organi, institucije i službe, funkcionisali su u skladu sa Ustavom Republike Srpske i uspješno su ostvarili svoje uloge i zadatke u borbi protiv pandemije.

„Želim da zahvalim i odam priznanje svim državama i narodima koji su nam u vrijeme pandemije pomogli i još pomažu, a u prvom redu Srbiji, kao i građanima Republike Srpske koji su svojim uzornim ponašanjem u vrijeme pandemije pokazali da prihvataju i podržavaju mjere koje su vlasti naše Republike donosile i provodile tokom vanrednog stanja. Onih, koji su se iz nekih svojih, sebičnih razloga, ogriješili o propise koji su se primjenjivali u vanrednom stanju je znatno manje od jednog promila“, zaključio je Čubrilović.

Minutom ćutanja poslanici su odali posljednju počast preminulim u epidemiji virusa korona.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske, po hitnom postupku.

Sjednica se održava u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se