12 C
Zvornik
19. април 2024.

Počeo udar na Kinu: Više od 100 zemalja traži istragu o koroni

Ruski predsjednik Vladimir Putin jednom je prilikom kineskog predsjednika Si Đinpinga nazvao „usamljeni ratnik“, a danas ovaj nadimak najbolje odslikava situaciju u kojoj se nalazi kineski lider.

Više od sto zemalja iz cijelog svijeta, među kojima je i Rusija, podržalo je zahtjev Australije da se sprovede nezavisna istraga o pandemiji koronavirusa, koji je usmrtio više od 316.000 ljudi, dok je preko 4,7 miliona zaraženo.

Ekonomski rat

U zahtjevu Australije poziva se na nezavisnu istragu međunarodnog odgovora na pandemiju i reakciju Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Iako se u nacrtu rezolucije, za čiji tekst se pobrinula Evropska unija, nijednom rječju ne pominje Kina, odakle je pandemija krenula, kao niti bilo koja druga zemlja, iz Pekinga su oštre riječi upućene australijskim vlastima. Iz Pekinga su poručili da će uništiti australijsku ekonomiju u znak odmazde za insistiranje na istrazi. Kineske vlasti navode da će istragu sprovesti kroz organe vladajuće Komunističke partije i da nije potrebna nikakva međunarodna istraga. – Zahtjev Australije za pokretanje istrage je opasan i neće dobiti globalnu podršku – bio je uveren Čeng Đingje, kineski ambasador u Australiji.

Zvanični Peking je već stopirao uvoz govedine i vina iz Australije, a kao razlog se navode „tehnički problemi i kršenje pravila o etiketama“.

Australijska ministarka spoljnih poslova Marize Pejn je istakla da istraga mora biti „nepristrasna, nezavisna i sveobuhvatna“. – Ovdje se radi o saradnji međunarodne zajednice na opremanju za bolje sprečavanje ili suzbijanje naredne pandemije – rekla je ona.

SAD sa državnim sekretarom Majkom Pompeom na čelu u početku su insistirale da se u rezoluciju unesu Kina i Vuhan, grad odakle je pandemija krenula, ali od toga se odustalo. SAD navode da je kineski predsjednik Si Đinping još 7. januara znao za opasnost i izbijanje epidemije, ali da su tek 23. januara stavljeni u karantin Vuhan i provincija Hubej, nakon što je više od pet miliona Kineza otputovalo u druge dijelove zemlje i svijeta.

Odbacuju kritike

Si je rekao da je Kina „najblagovremenije“ dostavila SZO i nizu država sve relevantne podatke o epidemiji, uključujući i „genetsku sekvencu virusa“. – Sa svijetom smo bezrezervno dijelili iskustvo kontrole epidemije i liječenja. Učinili smo sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo zemljama kojima je to bilo potrebno – dodao je on.

Kako je Kurir već pisao, SAD i mnoge druge države svijeta spremaju se za ekonomski rat s Kinom, koji je osveta za, kako vjeruju, loše reagovanje te zemlje na koronu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se