13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Pet pokazatelja da ste natprosječno inteligentni

Inteligencija je mentalna sposobnost koja se odnosi na način razumijevanja, planiranja i rješavanja problema, a mnogo je faktora koji utiču na sam razvoj ličnosti.

Najnovija istraživanja naučnika otkrila su neke parametre koji ukazuju na natprosječnu inteligenciju.

Ranije ste naučili da čitate

Naučnici sa Univerziteta Edinburg i Kings College of London sproveli su 2000. godine istraživanje u koje su uključili blizance. Zanimljivo je da su rezultati pokazali kako je blizanac koji je ranije naučio da čita, inteligentniji od brata ili sestre.

Majka vas je rodila u tridesetim

Jedna engleska studija tvrdi da majke koje se porode u 30-im, na svijet donesu pametnije dijete od onih koje su rodile u 20-im ili 40-im.

Duhoviti ste

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mexico pokazalo je da su duhovite osobe inteligentnije. Naime, naučnici su uradili IQ-test kod 400 studenata, a ispitanici su imali zadatak da napišu tekst za strip. Rezultati su pokazali da najsmješnije ideje imaju oni s višim koeficijentom inteligencije.

Imate veliku zadnjicu

Žene s velikom pozadinom su inteligentnije od onih sitnije pozadine, tvrde naučnici sa Univerziteta Pitsburg i Kalifornija. Ali, to nije sve. One mogu da se pohvale i boljim zdravljem.

Imate mali krug prijatelja, ali su pravi

Osobe koje oko sebe grade zid, te imaju mali krug prijatelja su inteligentniji, smatraju evolucijski psiholozi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se