-0.6 C
Zvornik
29. новембра 2022.

Od sutra ukidanje karantina u RS

BANJALUKA – Štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku da se van snage stavi ranija odluka o karantinima pri graničnim prelazima i lokalnim karantinima.

„To znači da će od sutra u 6 časova lokalne zajednice imati obavezu da raspuste lokalne karantine i upute osobe na kućnu izolaciju do 14 dana. Odnosno, ako je neko bio u karantinu pet dana, u kućnoj izolaciji će provesti još devet dana“, rekao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

On je dodao da će se na graničnim karantinima takođe od sutra od šest časova izdavati rješenja o kućnoj izolaciji. Istakao je da vozači u međunarodnom prevozu neće ići u izolaciju i samo će biti evidentirani.

„Svaka osoba iz karantina neće biti testirana, već se upućuje u kućnu izolaciju, a u slučaju pojave simptoma, odmah se javlja porodičnom doktoru. Isto će biti predviđeno za sve koji ulaze u Republiku Srpsku u skladu sa rješenjem, o kućnoj izolaciji“, rekao je Šeranić.

Van snage stavljen je i zaključak Republičkog štaba o okupljanju maksimalno tri osobe, sada je taj broj maksimalno 50. Još uvijek nije dozvoljeno masovno ukupljanje na javnom prostoru.

„Moraju se i dalje držati sve lične preventivne mjere, nošenje maski, rukavica u zatvorenom javnom prostoru te držanje distance, minimalne udaljenosti od dva metra“, rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja RS je takođe odlučeno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo sa Institutom za javno zdravstvo i zdravstvenim ustanovama naprave plan testiranja učenika i studenata koji se školuju u inostranstvu.

„Molimo učenike i studente za razumijevanje jer nas čeka veliki posao da bismo im omogućili odlazak u mjesto školovanja“, naglasio je Šeranić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se