9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježen dan formiranja „Garde Panteri“

Udruženje veterana „Garda Panteri“ iz Bijeljine obilježilo je danas 28 godina od osnivanja Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske Garde „Panteri“, čijih je 105 boraca položilo život za odbranu Srpske.
Članovi Udruženja položili su vijenac na centralni spomenik oslobodiocima u gradu, u prisustvu porodica poginulih.

Predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović istakao je da je ova brigada, u sastavu Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, od osnivanja bila angažovana tamo gdje je bilo najteže i dala je ogroman doprinos u odbrani srpskog naroda i Republike Srpske.

  • Garda Panteri bila je angažovana na gotovo svim ratištima Srpske, a kao jedna od briljatnih ratnih akcija ove brigade je proboj ka Smolući i spasavanje oko 7.000 Srba sa tog područja iz neprijateljskog obruča – rekao je Cvijetinović novinarima.

Garda „Panteri“ osnovana je 2. maja 1992. godine, njen legendarni komandant bio je Branko Pantelić Panter, čiji grob su danas obišli članovi Udruženja, kao i mjesta gdje je sahranjeno još 13 njihovih saboraca.

Tokom borbi u odbrani srpskih teritorija ranjeno je 858 gardista, a kroz brigadu je prošlo gotovo 2.000 boraca.

Sjećanje na herojski put ove specijalne jedinice čuva Udruženje veterana „Garda Panteri“ u Bijeljini u čijem su članstvu i djeca poginulih saboraca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se