12 C
Zvornik
20. април 2024.

Obilježavanje 28 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici

Kod Spomen-krsta u Miljevićima obilježeno je 28 godina od stravičnog zločina nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Parastos ubijenim vojnicima i oficirima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Prisutni su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, zatim predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Pale Boško Јugović, te predstavnici boračkih organizacija i izaslanici načelnika opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

Zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsjetio je da je nad pripadnicima ЈNA izvršen zločin kada su ubijena 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Članovi porodica su u proteklim godinama odlazile na mjesto stradanja golobradih vojnika i njihovih nadređenih oficira, ali uz velike mjere bezbjednosti.

Cvijeće koje su ostavili ubrzo bi poslije toga uklonile komunalne službe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se