20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mektićev glas presudio u Ustavnopravnoj komisiji; SNSD: Nova izdaja SDS-a

Pred poslanicima će se sutra naći i Prijedlog zakona, kojim je definisan način izbora troje domaćih sudija, umjesto stranaca, koje je u Ustavni sud BiH imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. To zakonsko rješenje, koje su u saradnji sa HDZ-om, predložili SNSD i Srpski klub, nije dobilo podršku SDS-ovog Dragana Mektića i bošnjačkih poslanika u Ustavno-pravnoj komisiji.

Umjesto dosljedne primjene – dosljedne promjene Ustava BiH uglavnom na štetu Republike Srpske, njenih prava, simbola, grunta….I tako već četvrt vijeka, po sarajevskom diktatu, Ustav su “tumačile“ strane sudije uz pomoć – u toge zaogrnutih – bivših visokih funkcionera SDA.

“Zasmetali“ su i Evropskoj komisiji kada je u maju prošle godine “skenirala“ stanje u BiH. Zatražio je zvanični Brisel od BiH da riješi pitanje stranaca i Ustavnom sudu da vrati legitimnost! Po tom modelu, zakonsko rješenje je i predloženo, ali bez podrške Ustavnopravne komisije i najglasnijih sarajevskih kolokvijalnih boraca za suverenitet BiH.

Snežana Novaković Bursać, predlagač iz SNSD-a, ističe da je neshvatljivo da se na ustavnopravnoj komisiji uopšte moglo glasati i da to nije u skladu sa ustavom i sa principima za bilo koga ko, kako kaže, zagovara vladavinu prava.

Ustavni osnov predlagač crpi iz člana šest u kojem je jasno definisano da Paralemntarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i to nakon samo pet godina od prvog imenovanja stranaca. A prošlo je 25 godina! Ali sarajevski “stratezi“ kao da Ustav nisu do kraja iščitali! Glasove protiv nemušto objašnjavaju.

– Ta odredba se mora promijeniti u ustavu da bismo troje sudija eventualno zamijenili nekim domaćim sudijama. SDA je protiv toga da u sadašnjem trenutku strane sudije odu iz Ustavnog suda, jer po našem mišljenju to su sudije vrsni pravnici – rekla je Alma Ćolo iz SDA.

Da li ovakvo obrazloženje znači i da u BiH ne postoje vrsni pravnici? No, još rigidnije je obrazloženje SDS-ovog Dragana Mektića, čija je “uzdržanost“ prilikom glasanja presudila. On kaže da se u principu držao ovih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o neusvajanju odluka i nepodržavanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH.

“Morališući“ za sarajevskom govornicom, Mektić je “zaboravio“ da je predložio izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma kojim se derogiraju zaštitni mehanizmi Srpske u institucijama BiH. Uprkos upozorenjima Paralemnta Srpske, on ih je sa stranačkim i kolaicionim istomišljenicima izglasao.

U međuvremenu bio je predlagač izmjene Zakona o vanrednom prestanku mandata aktuelnom Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji je “zastao“ pred Domom naroda. Pa potom odluke o kadroviranju u Centralnoj izbornoj komisiji, koja sada čeka sudski epilog.

Vrijedno kršenjeći zaključake Parlamenta Srpske, a na zadovoljstvo sarajevskih partija, ni Mektić poput koleginice mu Čolo očigledno, nije stigao da akt, na koji se poziva, detaljno iščita. Јer da jeste, vidio bi i dva, od ukupno 20 zaključaka, kojim je upravo dat zadatak srpskim parlamentarcima da zakonskim putem uskrate dobrodošlicu stranicma u Ustavnom sudu.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ističe da je glasanje Dragana Mektića sramno, skandalozno i krajnje negativno i suprotstavljeno nacionalnim i državnim interesima Republike Srpske.

– Ovim današnjim potezom SDS se potpuno razotkrio kao ambasador i predstavnik onih snaga koji žele nestanak Republike Srpske i koji joj žele sve loše – naglasio je Kovačević.

Razočarenje ne skrivaju ni u HDZ-u.

– Ne vidim razloga da se takav jedan zakon nije podržao, ali očito je da je poruka neka drugačija. Očito neki žele da BiH upravljaju i odluke donose stranci na prijedlog nekakve većine koja postoji za to, koja prije svega šteti interesima BiH pa onda i svima nama – izjavla je Borjana Krišto iz HDZ-a.

Da isprave današnju “štetu“ poslanici će imati priliku već sutra, kada se na dnevnom redu Predstavničkog doma nađe negativno mišljenje Ustavnopravne komisije. Odbiju li ga – navodni “zaštitnici“ suvereniteta BiH, postaće istinski.

Prihvate li ga, međutim, stranci u Ustavnom sudu kao jedini mehanizam kako je to nedavno nehotice otkrio Bakir Izetbegović, i dalje će prekrajati državnu zajednicu. Kao nigdje u demokratskom svijetu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se