5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Kurc podsjetio na odgovornost Beča u drugom svjetskom ratu

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podsjetio je na odgovornost Austrije za događaje tokom Drugog svjetskog rata, te poručio da se mora učiniti sve da se zločini, poput fašističkih, više nikada ne dese.

„Ne možemo promijeniti istoriju niti ispraviti ono što se dogodilo, ali moramo da učinimo sve da se takva istorija ne ponovi – ni u Austriji ni u NJemačkoj niti bilo gdje u svijetu“, istakao je Kurc u obarćanju naciji povodom obilježavanja 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata.

On je istakao da su užasi nacional-socijalizma neopisivi, te da svi treba da nauče lekcije iz tog perioda.

„To se posebno odnosi na Austriju, jer mi ne samo da smo prošli kroz rat, već dijelimo i odgovornost za njega“, istakao je Kurc.

Prema riječima Kurca, treba se sjetiti da su se Austrijanci borili tokom tog rata, vršili mučenja i ubijanja u svojim redovima, kao i da su ignorisali zločine svojih saboraca, prenio je „Sputnjik“.

Kurc je pozvao da se sačuva sjećanje na sve nevine žrtve rata, uključujući Jevreje, nacionalne manjine, disidente i borce za otpor.

U Evropi se današnji dan obilježava kao dan kada se nacistička NJemačka bezuslovno predala, čime je završen Drugi svjetski rat.

Rusija i većina bivših sovjetskih republika Dan pobjede nad fašizmom proslavljaju 9. maja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se