15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

„Kolektivno ludilo“ mladih Italijana, tokom vikenda tuče i opijanja

TRST – Necivilizovani dio našega društva pokazao je sve najgore od sebe, komentar je italijanskih medija na desetine hiljada mladih koji su u gradovima širom Italije izašli u noćni život, prvog vikend nakon kraja karantina.

Mladi su se zabavljali do pet sati ujutro, uz muziku, blokirajući stanovnike u njihovim kućama automobilima i skuterima, i praveći takvu gužvu i galamu da je malo ko uspio zaspati.

Najgore ili najveselije je bilo u Napulju, piše štampa uz fotografie gužvi i gomile mladih. Saobraćaj je blokiran do četiri sata ujutro, zabavljanje, galama, tuče među mladima i stanovnicim, izvještavaju mediji.

Fotoreporter novinske agencije Ansa, Cesare Abate, koji je slikao, okružen grupom mladih koji su mu prijetili bio je prinuđen da im preda snimke iz fotoaparata.

Napadnuta su i dva policajca kada su pokušla intrvenisati.

Apel koji je građanima provincije Kampanja uputio pred vikend guverner Vicenco de Luka bio je bez efekta.

De Luka, koga italijanska štampa naziva „serifom“ zbog njegovog načina obraćanja direktno građanima i mjera koje uvodi, pozvao je stanovnike pred vikend „da humanizuju trenutke zabave, da se ne ponašaju kao seljaci“, i naredio da se barovi i restorani zatvaraju u 23 sata.

Ništa nije pomoglo, izvještava štampa jer se „zabava, nakon zatvaranja lokala“, nastavila na ulici, pločnicima, na obali.

Oni koji su bili u blizini napuljske rive govore o „kolektivnom ludilu“.

„Teško je kontrolisati situaciju, još smo u opasnoj fazi, treba nam građanska odgovornost“, izjavio je gradonačelnik Milana Đuzepe Sala.

Da bi bolje kontrolisali situaciju u fazi dva, poslije karantina, vlasti su odlučile da mobilišu 60.000 volontera, takozvanih pomoćnika građana koji će uz policiju i karabinjere kontrolisati to jest spriječiti grupisanje i ponašanje koje je suprotno još važećim mjerama zaštite, razmak od najmanje jednog metra među osobama i nošenje na svim javnim mjestima medicinskih maski. Volonteri će raditi pod rukovodstvom civilne zaštite.

Nisu svi srećni zbog ove odluke, navode mediji, i podsjećaju na neke slične akcije iz prethodnih godina, na primjer kontrolisanja sitnog kriminala, kada su se volonteri, koji je trebalo da pomognu poštenim ljudima, u stvari okrenuli protiv „malog čovjeka“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se