4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Klokić: „Jačati vezu sa dijasporom“

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je cilj Strateškog plana za saradnju sa dijasporom, koji je donela Vlada Srpske, prvenstveno ekonomsko povezivanje radi podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja.

– Naš je cilj i da bude unapređena saradnja sa dijasporom, pre svega unapređenjem i postizanjem kvaliteta komunikacije sa dijasporom, ali i ukazivanjem domaćoj javnosti na njen značaj – rekao je Klokić.

Prema njegovim rečima, Strateški plan podrazumeva očuvanje nacionalnog identiteta posredstvom zaštite kulturnog i duhovnog identiteta, te promocijom kulturnih dostignuća Republike Srpske u zemljama gde postoji naša dijaspora.

– Nezaobilazna je i jača saradnja u oblasti nauke i inovacije internacionalizacijom nauke i inovativnosti, kao i saradnja u oblasti sporta, omladine i svih oblasti koje su značajne za Republiku Srpsku – naglasio je Klokić.

On je dodao da nakon usvajanja Strateškog plana, ovo ministarstvo u saradnji sa drugim resorima treba da sačini akcioni plan za realizaciju ovog dokumenta.

– Radna grupa koja je radila i ovaj dokument ubrzo će doneti akcioni plan sprovođenja svega što je postavljeno za cilj ovim strateškim dokumentom – objasnio je Klokić.

Prema njegovim rečima, biće potrebno ojačati ulogu predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, posebno u onim zemljama gdje je dijaspora značajno zastupljena kakve su Austrija, Nemačka, Ruska Federacija, SAD i Srbija.

Klokić je podsetio da je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, posredstvom Foruma dijaspore i Predstavništva Srpske u Kraljevini Belgiji pokrenulo inicijativu da se svi građani koji žive u dijaspori prijave na sajt “Srpska klub” i dostave svoje podatke.

– Na taj način bi naše institucije imale stalnu komunikaciju sa takvim građanima. Prošle godine na Forumu su učestvovali predstavnici dijaspore iz 29 zemalja sveta, sa svih kontinenata i vrata naših institucija su otvorena svima njima – istakao je Klokić.

On je naglasio da je izuzetno zadovoljan organizovanjem humanitarnog leta u Moskvu, kojim se u Banjaluku vratilo oko 70 građana Republike Srpske i Federacije BiH.

– Republički štab za vanredne situacije je doneo odluku kojom je podržana inicijativa srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se omogući let građanima iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i građana Srbije, koji su zbog pandemije virusa korona ostali u Ruskoj Federaciji, ali i građana Rusije koji su bili u Republici Srpskoj i Srbiji – rekao je Klokić.

On je dodao da je ovaj let bio preko potreban, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je mnoštvo građana Srpske i cele BiH u Ruskoj Federaciji ostalo bez posla zbog pandemije, te da je bilo mnogo studenata koji mesecima nisu mogli da dođu kućama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se