23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Jača od španske groznice i korone: Baka (106) najstarija osoba koja je pobjedila kovid 19

Najstariji su grupa koja je najugroženija tokom pandemije virusa korona, ali imamo mnogo primjera da su i oni uspjevali da pobjede novu bolest. Čak i nekoliko stogodišnjaka izborilo se uprkos malim šansama za preživljavanje, ali ono što je učinila jedna baka iz Španije, pravo je čudo.

Ana del Vale, 106-godišnjakinja iz Malage, bila je na ivici smrti zbog komplikacija, ali se oporavila i postala najstarija osoba koja je pobjedila koronavirus.

Međutim, impresivna priča postaje nevjerovatna zbog još jedne činjenice – ona je prije više od vijeka pobjedila špansku groznicu!

Priča o preživljavanju baka Ane, kako ističe njena snajka Paki Sančes, počela je davne 1918. godine. Preživjela je tada pandemiju koja je trajala skoro tri godine i za koju se sumnja da je odnijela skoro 50 miliona života.

„U njenoj kući, svi su tada bili bolesni“, izjavila je Sančesova.

Uspjela je da se oporavi, poživi podugačak život, a u poslednjih osam godina je bila u staračkom domu u Andaluziji. Porodica je u martu dobila obavještenje da su posjete zabranjene, pošto je jedan od zaposlenih oboljeo od kovida 19.

Nezvanično, u staračkom domu je od 22 radnika pozitivno na testu za koronavirus bilo njih 20, dok je za korisnike procedura bila nešto duža jer su uzroci slati u laboratoriju.

Po njihovoj analizi, potvrđeno je da je i Ana među inficiranima i prebačena je u bolnicu.

Zahvaljujući medicinskom osoblju, članovi porodice mogli su da komuniciraju sa njom preko telefona, sve dok nije poslata na intenzivnu njegu zbog komplikacija. Razvila je tešku kliničku sliku, ali se Del Valeova izborila, nakon čega je usledio period „nevjerovatnog oporavka“, dodala je snajka.

Pošto je testirana negativno na trećem testu, prošle nedelje je puštena iz bolnice.

„Ana je superbaka i veliki borac. Ona će, nažalost, jednog dana umrijeti, ali to neće biti od kovida 19“, zaključila je Sančesova.

U Španiji su se još dvije žene od 101 godine oporavile od virusa korona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se