5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Institut za javno zdravstvo pripremio nova uputstva koja će se primjenjivati od 11. maja

U prethodna četiri mjeseca Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radi na praćenju, prevashodno na otkrivanju novih slučajeva virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

  • Izradili smo brojne dokumente, kao i uputstva koje će se koristiti u javnom životu. Upustva će nastupiti od 11. maja – rekao je on.

Naveo je da će pojedina uputstva biti i grafički prikazana kako bi građani lakše mogli da prate cijelu situaciju.

  • To su uputstva koja će u narednom periodu doživjeti određene izmjene, kako bi se uskladila sa praksom, ali i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ima dovoljan broj testova za virus korona, a taj broj se stalno mijenja.

  • Svaki dan radimo testiranja, te ne možemo znati tačan broj, ali je najvažnije da nemamo nestašicu testova, te da koliko god uzmemo uzoraka, svi će biti testirani – naveo je Zeljković.

On je naveo da je Institut do sada nabavio 14 respiratora čiji su proizvođači Njemačka i Švedska, od kojih se 13 nalazi na UKC-u Srpske i jedan u bijeljinskoj bolnici, te da u ovom trenutku ne postoji plan nabavki još ovih aparata.

Kada je odlučeno da se ide u ublažavanje mjera, Institut je pratio epidimiološku situaciju.

  • One će ići povremeno, i računamo na ličnu odgovornost građana, život mora ići dalje – istakla je epidemiolog Jelena Đaković Dević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se