2 C
Zvornik
19. април 2024.

Hobbiton – Turistička atrakcija Novog Zelanda

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Novom Zelandu, ali i u svetu, posebno među ljubiteljima svetske kinematografije je upravo Hobiton, mesto gde su snimane trilogije Gospodara Prstenova i Hobita, svetskih blokbastera.

Hobiton se nalazi na Severnom ostrvu Novog Zelanda, u oblasti Waikato, a najveći grad u njegovoj blizini je Hamilton. On najvećeg grade Oklenda udaljen je oko 170 km.

Godine 1998. ekipa filma Gospodar Prstenova tražila je idealnu lokaciju za snimanje filma, i put ih je doveo do privatne farme porodice Aleksander na Novom Zelandu. Posebnu pažnju privuklo im je veliko drvo u blizini jezerceta, koje će kasnije biti posebno važno u flmovima.

Kada je dogovor sa porodicom postignut, u martu 1999. počela je devetomesečna postavka seta, da bi snimanje filma započelo u decembru iste godine. Izgrađeno je 39 hobitskih rupa i čitava farma je prilagođena potrebama filma, te je farma porodice Aleksander tako dobila prve obrise grada hobita.

Filmovi trilogije Gospodara Prstenova snimljeni su 2001, 2002. i 2003. godine, a njihova svetska popularnost počela je da privlači turiste iz celog sveta da posete Hobiton. Rasel Aleksander, vlasnik farme, nakon drugog filma, počinje da vodi organizovane ture obilaska Hobitona.

Po završecima snimanja filmova, ekipe su odnosile scenografiju, pa je Hobiton turistima bio zanimljiv pre svega kao lokacija na kojoj je snimljena ova čuvena trilogija. Dolazi do značajnih promena 2009. godine, kada se Hobiton prilagođava za snimanje Hobita, kada se farma trajno transformiše u grad hobita, što će kasnije postati prava turistička atrakcija. Postojećim hobitskim rupama dodato je još 5 novoizgrađenih, pa je tako njihov ukupan broj nakon ove rekonstrukcije, koja je trajala do 2011. godine, iznosio 44.

Novi Zeland je postao popularna turistička destinacija upravo zbog Džeksonovih filmova, pa nije ni čudo više od 300,000 turista godišnje poseti Hobiton.

Danas je Hobiton prava turistička atrakcija i moguće je obići grad hobita u organizovanim turama.

Postoji nekoliko tura za koje se možete odlučiti:

  • Hobiton tura posvećena lokacijama gde su snimani filmovi
  • Noćna tura sa večerom
  • Privatna tura

Hobiton se može iznajmiti za privatne događaje kao što su venčanja.

Hobitske rupe su uglavnom samo fasade, ali postoji i jedna potpuno izgrađena koju posetioci mogu da istraže. Takođe, ni sva priroda u Hobitonu nije prava. Poznati hrast je napravljen veštački, a njegovo lišće od svile je lepljeno list po list, i svaki put kada izbledi od sunca, mora se bojiti ponovo.

Pored hobitskih rupa, jezera, bujne vegetacije u dolinama i na brdašcima Hobitona, posebno je zanimljiv poslednje izgrađeni objekat u Hobitonu, restoran Zeleni Zmaj. Ovde možete da svratite posle ture da se osvežite, a ukoliko ste odlučite za noćnu posetu Hobitonu, u restoranu možete i da večerate.

U Hobitonu možete naći i suvenirnicu, gde možete kupiti neku uspomenu sa ove turističke destinacije, pored fantastičnih fotografija koje možete napraviti u koje god doba da odlučite da posetite Hobiton.

Hobiton se nalazi na otprilike 2 sata vožnje od Oklanda, pa do njega možete stići autom ili organizovanom turom iz Oklanda. Hobiton je moguće posetiti samo u vreme organizovanih tura, jer samostalna poseta nije moguća, pa je najbolje unapred napraviti rezervaciju.

Ova turistička destinacija ostaviće bez daha i ljubitelje čuvenih trilogija snimljenih na ovom prostoru, ali i one koji će filmove pogledati tek nakon posete Hobitonu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se