17 C
Zvornik
03. октобра 2022.

EU uči djecu da je Nikola Tesla Hrvat

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb sajta EU, na kome djeca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odjeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik.

Djeca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj, moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igri, Nikola Tesla je bio „čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke“.

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živio u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu sprskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Na istoj, edukativnoj stranici se između ostalog kaže i da je hemijska olovka (ballpoint pen) hrvatski izum. Kreatori igre su i u tome pogrešili.

Eduard Slavoljub Penkala jeste bio hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porijekla koji je patentirao i proizveo mehaničku olovku, odnosno olovku u koju se stavlja hemijska olovka kao uložak i po kome se naliv pero u ovom regionu često naziva penkalo.

Izumiteljem bolpoint olovke, odnosno hemijske olovke ili olovke sa kuglicom smatra se Amerikanac Džon Džejkob Loud.

Moglo bi se, zato, pretpostaviti da kod kreatora interaktivne igre o članicama EU postoji i problem sa prevodom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se