20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dramatično upozorenje mitropolita Amfilohija: Vlast izaziva i priprema građanski rat

Mitropolit Amfilohije izjavio je danas da vlast svojim postupcima izaziva i priprema građanski rat i poručio da je vrijeme da se „prekine sa bratoubistvima“ u Crnoj Gori.

„Ova vlast nastavlja zločin okupatorski iz 1738, kada su odrali živog episkopa budimljanskog. Ovi sad nastavljaju podjele. Jesu li zato na vlasti u Crnoj Gori. Ja se nadam da će shvatiti, što prije to bolje, i za njih i za Crnu Goru i za narod, jer ovako kako nastavljaju oni izazivaju svojim postupcima građanski rat, građanski rat pripremaju. Dosta nam je bilo bratskih krvoprolića. Vrijeme je da se prekine sa bratoubistvima i zločinima među braćom“, rekao je mitropolit ispred suda u Nikšiću.

On je kazao da je došao ispred suda da zatraži oproštaj od vladike Joanikija jer je, kako je rekao, on trebao da bude na njegovom mjestu.

„Molim vladiku da mi oprosti što je mojom krivicom postao episkop Eparhije budimljansko-nikšićke i mojom krivicom se uključio da brani svetinje“, poručio je mitropolit, obraćajući se građanima ispred suda u Nikšiću.

Kako je rekao, on je „tu glavni krivac i ako nekome treba da se sudi, onda nema drugoga osim mitropolita, koji je glavni krivac za sve ono što se dešava u crkvi u Crnoj Gori od 90 tih godina“.

„Ja sam trebao da budem tamo“, rekao je mitropolit, na šta je masa naroda počela da kliče: „Svi, svi, svi“.

On je izrazio nadu da će vlast doneti normalnu i zdravu odluku i da će pustiti vladiku i sveštenstvo i zamolio ih da, ako to ne urade, sude njemu, jer je, kako je rekao, za ono što se dešava, odgovoran jedino mitropolit.

Na pitanje Sputnjika šta će se desiti ukoliko sud odluči da zadrži vladiku i sveštenike, mitropolit je rekao da se nada da do toga neće doći i zamolio je državne organe da budu razumni i da misle na budućnost Crne Gore i njenog naroda.

„Poroglašavati vas, mene i vladiku da mi ugrožavamo Crnu Goru nije mnogo razumno i pametno“, rekao je on.

„Idemo do konačne pobede, do Hristove pobjede“, poručio je na kraju mitropolit.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se