10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Danas je svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja.

Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika uticaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Organizacija “Reporteri bez granica” navodi da je BiH ostvarila izuzetan napredak i da je po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz iste godine, a na preporuku Generalne skupštine UNESCO-a iz 1991. godine.

Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se globalnom kampanjom Ujedinjenih nacija o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima uticaja na rad medija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se