GALERIJESvijetVIJESTI

Danas je svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja.

Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika uticaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Organizacija “Reporteri bez granica” navodi da je BiH ostvarila izuzetan napredak i da je po indeksu slobode medija najbolje rangirana država u regiji.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz iste godine, a na preporuku Generalne skupštine UNESCO-a iz 1991. godine.

Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se globalnom kampanjom Ujedinjenih nacija o kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem medijskom okruženju obilježenom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima uticaja na rad medija.

Tagovi
Back to top button
Close
Close