15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Da li je slučaj COVID-19 iz decembra nulti pacijent?

PARIZ – Francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka koji je imao COVID-19 još 27. decembra, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Iv Coen, šef reanimacije u bolnicama Avisen i Žan Verdie u sjevernom predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta liječenih u decembru i januaru koji su bili negativni na grip.

„Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra“, rekao je on u informativnom kanalu u nedjelju, prenosi Rojters.

Koen je rekao da je pacijent preživio i da je sprovedena prva istraga u cilju pronalaska prve kontaminacije.

„Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu“, kaže ljekar.

„Bio je u šoku, nije razumio kako je zaražen. Sastavljali smo slagalicu i on nije nigdje putovao. Bio je u kontaktu samo sa suprugom koja je radila pored štanda za suši, blizu kolega kineskog porijekla“, rekao je Koen.

Nije jasno da li su te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebalo bi da sprovede istragu, dodao je Kone.

On, međutim, napominje da je prerano da se tvrdi da je pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan na COVID-19 francuski „nulti pacijent“. Otkrivanje prvog zaraženog, inače, ključno je za razumijevanje načina na koji se virus širi, podsjeća agencija.

Francuska, u kojoj je od 1. marta umrlo skoro 25.000 ljudi, potvrdila je svoja prva tri slučaja COVID-19 24. januara, uključujući dva pacijenta u Parizu i jednog na jugozapadu zemlje u Bordou.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se