14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Da li će ubistvo Ulofa Palmea konačno biti razriješeno?

STOKHOLM – Intervju koji je sredinom februara dao tužilac zadužen za slučaj smrtonosnog atentata na nekadašnjeg premijera Švedske Ulofa Palmea, neočekivano je probudio nadu stanovnika te zemlje da će, poslije više od tri decenije, to ubistvo konačno biti razriješeno.

Palme je ubijen 28. februara 1986. godine u Stokholmu dok se, sa suprugom Lizbet, vraćao kući iz jednog bioskopa.

Nepoznati napadač pucao im je u leđa iz vatrenog oružja, usmrtivši premijera i ranivši njegovu suprugu, da bi potom pobjegao sa lica mjesta, a ni poslije 34 godine napori istražilacaa nisu dali rezultate i identitet ubice ostaje misterija.

„Vjerujem da ćemo biti u stanju da predočimo okolnosti u kojima se dogodilo to ubistvo, kao i ko je za njega odgovoran. Moj cilj je da podignemo optužnicu protiv nekoga do kraja prve polovine ove godine, ili zaključimo istragu“, izjavio je tužilac Krister Peterson u intervjuu švedskoj državnoj televiziji.

Intervju je izazvao grozničave spekulacije i rasprave kriminologa i istraživačkih novinara, a stručnjaci tvrde da postoji niz mogućih scenarija prema kojima bi tužilac mogao da objelodani ime ubice i istovremeno zaključi istragu, a jedan od takvih scenarija je da ubica više nije živ, navodi evropsko izdanje internet sajta „Politiko“.

Međutim, Peterson je odbio da ovim povodom da izjavu za „Politiko“, a glavni policijski istražioci u ovom slučaju rekao je da su saslušanja u toku i da vjeruje da je razrješenje Palmeovog ubistva blizu, ali nije želio da pruži više detalja o toku istrage.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se