12 C
Zvornik
19. април 2024.

Budi ponosan na svoje!


Dragi maturanti, prije samo tri godine imala sam zadatak koji vi danas imate, a to je da izaberem šta ću studirati i šta je najbolje za mene. S obzirom na to da je istina da nas put koji izaberemo dok stojimo na raskršću određuje za čitav život, nikako nisam smjela pogriješiti. Upisala sam srpski jezik i naravno, nisam se pokajala, a u ispravnost svoje odluke uvjeravam se svakoga dana.
Da bismo bili potpuno izgrađene ličnosti, potrebno je, prije svega, da poznajemo svoju kulturu, čiji je glavni činilac upravo jezik, a najbolji način da je upoznamo jeste studiranje Srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Palama u svojoj Republici Srpskoj.
Proučavanjem svoga jezika, kao jednog složenog sistema, stičemo znanje koje nam je potrebno za tačno i lijepo govorenje, a stara narodna poslovica kaže: „Čovjek se po besjedi poznaje“. Tako se i studenti srpskog jezika poznaju po besjedi, ali ne bilo kakvoj, nego lijepoj i vještoj, uvijek potkrijepljenoj mišlju nekog velikog književnika i filozofa. Upravo zbog toga, nijedna manifestacija na Filozofskom fakultetu ne može da prođe bez studenata srpskog jezika i književnosti. Ovim još želim da ukažem i na zanimljivost samog studiranja pomenutog smjera, jer učestvovanjem u raznim manifestacijama izlazimo iz uobičajenog okvira koji podrazumijeva predavanja i ispite.
Dok izučavamo srpski jezik dotičemo se raznih nauka i saznajemo mnoge zanimljivosti, pa gotovo nijedna oblast ne ostaje nam nepoznata. Osim toga, velika je čast učiti od profesora sa Katedre za srbistiku, s obzirom na to da su veoma bitne ličnosti u svim novijim istraživanjima na području jezika i književnosti.
Na svu sreću, ovo nije vrijeme kada svoje treba da branimo sabljom i proživljavamo Kosovski boj, a da simbol svega bude slika junaka koji, kako narodna pjesma kaže „nosi desnu u lijevu ruku“. Junaci ovoga vremena smo mi i u objema rukama treba da držimo „konce svoga života“, da ne bismo skrenuli s puta, a to podrazumijeva da čitamo prave knjige, da se branimo znanjem, da učimo, volimo i čuvamo svoj jezik koji je temelj naše kulture i tako odnjegujemo sve što je srpsko.
Budi ponosan na svoje i studiraj svoje! Studiraj srpski jezik!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se