18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Banjalučanka upletena u šverc droge vrijedne 300 miliona evra u Australiju

Krajem prošle godine javnost u Srbiji i Srpskoj šokirana je viješću da je mlada Srpkinja Aleksija Vračar (24) uhapšena u Australiji zbog sumnja da je povezana sa švercom narkotika vrijednih oko 300 miliona evra! Prilikom pretresa njenog stana pronađeno je još droge, oružja i novca.

Njen sunovrat počeo je kada je granična policija zaustavila pošiljku čili sosa koja je putovala u Australiju. U skladištu gdje je roba odložena, u 768 konzervi ovog proizvoda, usmjesto sosa, policajci su pronašli 400 kilograma smjese za koju je forenzičkim testiranjem utvrđeno da je riječ o drogi metamfetamin!

Aleksija Vračar 24 Foto Skrinšot Facebook
Aleksija Vračar (24) – Foto: Skrinšot, Facebook

Međutim, istražitelji nisu odmah zaplijenili ovu drogu, već su pustili da pošiljka nastavi svoj put ikako bi ih odvela do primalaca. Tako je i bilo.

Policija je na radaru imala četvoricu muškaraca čiji identiteti nisu objavljivani u tamošnjim medijima, ali je poznato da je jedan od njih osumnjičen za razvoz droge, dvojica su uhapšena ispred hotela, a u njihovom apartmanu pronađene su 34 kutije sa flašicama čili sosa i četiri telefona. Četvrti muškarac uhapšen je zbog korišćenja lažnih dokumenata.

Nastavljajući dalje svoj put, pozamašni teret droge trebalo je da stigne na adresu firme koja je registrovana upravo na Aleksiju Vračar.

Pištolji, MDMA, kanabis…

Ispitujući preduzeće koje se vodilo na Srpkinju, istražitelji su došli do saznanja da je ona otvorena falsifikovanim dokumentima, zbog čega su željeli da razgovaraju sa Aleksijom. Zakucali su na njena vrata, a u njenom stanu imali su šta i da vide…

Utvrđeno je da je ona, na osnovu falsifikovanih dokumenata, otvorila čak četiri firme za uvoz i na taj način olakšala promet droge s jednog na drugi kontinent – pisali su australijski mediji.

Pronašli su više od 640.000 dolara, jednu skraćenu pušku, dva poluautomatska pištolja, SIM kartice, telefone, vagicu za precizno mjerenje i mašinu za brojanje novca. Osim toga, policajci su našli i dva kilograma droge MDMA, 264 kilograma kokaina i 337 kilograma kanabisa. Ulična vrijednost zaplijenjene droge procjenjena je na 200.000 dolara.

Suđenje Aleksiji Vračar počelo je u januaru ove godine, ali joj se, makar zasad, na teret ne stavlja šverc droge. Tamošnji mediji su pisali da je ponudila kauciju, ali da je sud to odbio. Pored Aleksije, za krijumčarenje narkotika optužena su još četvorica muškaraca od 30, 34, 36 i 45 godina.

Iskoristio je dečko?

Da li je Aleksija zaista direktno bila upletena u šverc droge, te da li je svjesno otvorila firmu da bi pokrila pošiljku, utvrdiće se na suđenju koje je protiv nje počelo u januaru. Međutim, u pojedinim medijima pojavile su se informacije o tome da je Srpkinja izmanipulisana, to jest da ju je u prljavi posao uvukao dečko.

Rasprave oko ovoga povele su se i na njenom Fejsbuk profilu, gdje su ljudi koji je poznaju ali i potpuni stranci napravili pravu malu debatu oko toga.

Fotografije sa srpskom zastavom

Aleksija je na društvenim mrežama, kad god joj se pružila prilika, naglašavala i isticala svoje srpsko porijeklo, a inače, rođena je u Banjaluci. Pisala je statuse na srpskom, a neretko se fotografisala i sa srpskom zastavom i pravoslavnim krstom oko vrata. Postavljala je snimke i sa srpskih veselja, gdje je igrala i pjevala domaće pjesme.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se