15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović: Regulacija Sapne i rekonstrukcija gradskih ulica i Mosta najobimniji projekti

U posljednjih mjesec dana svi smo prepolovili svoje svakodnevne aktivnosti pa smo stekli utisak da je i sve drugo oko nas zaustavilo svoj redovni tok. Vijest da radovi na mostu Aleksandra I Karađorđevića idu brže nego inače sve nas je pomalo zatekla, u pozitivnom smislu. S tim u vezi, razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika, Bojanom Ivanovićem, koji nam je objasnio kako stoje stvari sa infrastrukturnim projektima na teritoriji našeg grada.

Razgovarala: Dragana Spasić

zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović
Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović – foto Zvornik Danas

ZD: Zbog cijele situacije uzrokovane pandemijom, čini se kao da je sve stalo. Međutim, infrastrukturni projekti na teritoriji grada Zvornika teku uobičajenim tempom. Koji su to projekti u fazi izvođenja?

Ivanović: Pandemija korona virusa, koja je pogodila cijeli svijet, nije nažalost zaobišla ni našu državu. Međutim, u Zvorniku se najveći dio infrastrukturnih projekata, koji su počeli prije pandemije, izvode zadovolјavajućim tempom, uprkos novonastaloj situaciji. Najobimniji projekat jeste regulacija rijeke Sapne i dijela rijeke Drine na potezu mjesnih zajednica Tršić i Tabanci. Osim toga, tu je rekonstrukcija Mosta kralјa Aleksandra I Karađorđevića, te rekonstrukcija gradskih ulica.

ZD: Most Aleksandra I Karađorđevića je od velikog značaja za stanovnike gradskog jezgra. Mogu li se stanovnici grada radovati zajedničkom ukidanju vanrednog stanja i puštanju mosta u funkciju?

Ivanović: Rekonstrukcija Mosta kralјa Aleksandra I Karađorđevića je za naš grad jako bitan projekat s obzirom da veliki broj naših sugrađana, kao i stanovnika Malog Zvornika, koriste pješački most da bi obavlјali svoje svakodnevne aktivnosti sa jedne ili druge strane rijeke Drine. Posljednja ozbilјna rekonstrukcija mosta je bila prije sedamdesetak godina, i isti je već godinama bio u jako lošem stanju, a to najbolјe znaju oni koji su ga koristili. Inicjativom rukovodstava Zvornika i Malog Zvornika, a uz to zajedničkim finansiranjem projektne dokumentacije za rekonstrukciju Mosta došli smo do toga da Vlada Republike Srbije prepozna značaj koji Most ima za život i rad naše dvije lokalne zajednice, kao i njegovu istorisjku vrijednost, i odobri 600.000 evra za njegovu rekonstrukciju. Preostali dio sredstava, do visine ugovora izdvoja se iz budžeta grada Zvornika. Ovu priliku koristim da se ponovo zahvalim Vladi Republike Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću na izdvojenoj donaciji. Trenutno se radovi na Mostu odvijaju zadovolјavajućom dinamikom i očekiuje se da budu završeni u ugovorom predviđenim rokovima. Most je  trenutno zatvoren za kretanje lјudi zbog pandemije izazvane virusom korona. Očekujemo još i da se nakon završetka vanrednog stanja omogući kretanje lјudi preko mosta u određenim vremenskim intervalima u toku dana, i ta dinamika da se zadrži do završetka kompletne rekonstrukcije mosta, kada ce moći da se koristi kao i prije početka radova.

ZD: Najveći infrastrukturni projekat na teritoriji našeg grada je uređenje korita rijeke Sapne. Radovi ulaze u završnu fazu. Mogu li stanovnici pogođeni ovom problematikom mirno da čekaju jesen?

Ivanović: Projekat uređenja korita rijeke Sapne, kao i dijela korita rijeke Drine u mjesnim zajednicama Tršić i Tabanci, u dužini od 1,8 km jedan je od najbitnijih infrastrukturnih projekata grada Zvornika. Uređenjem ova dva korita u dužini od 4,6 km značajno će se smanjiti mogućnost izlivanja rijeke Sapne u situacijama velikih elementarnih nepogoda, kao što je to bio slučaj  2010. i 2014. godine, kada smo imali milionske štete na stambenim objektima mjesnih zajednica Ekonomija, Karakaj, Ulice i Čelopek, kao i štetu koju su pretrpili privredni subjekti u pomenutim mjesnim zajednicama. Radovi ulaze u završnu fazu, i očekujemo da do avgusta mjeseca ove godine u potpunosti budu kompletirani.

ZD: Sa virusom korona pristigle su i nove obaveze. Kako Gradska uprava uspijeva da uskladi novonastale obaveze i svoje redovne poslove? Čemu se daje prioritet, a šta najviše mora da trpi?

Ivanović: U trenutnoj situaciji sve naše aktivnosti su skoncetrisane na stvaranje uslova za veću zdravstvenu zaštitu naših sugrađana. Značajna sredstva izdvajamo za kupovinu zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava i ista dostavlјamo ustanovama čija aktivnost je bitna za funkcionicanje zivota i rada kao sto su policija, zdravstvene ustanove, komunalno preduzeće, a isto tako i svim onim mjesnim zajednicama, privrednim subjektima, zajednicama etažnih vlasnika koje su se javlјale i tražile određene količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Što se tiče redovnih poslova Gradske uprave, najviše smo fokusirani na važne projekte koji će poboljšati standard života naših građana. Ti projekti su vezani za podsticaje zapošlјavanja i podsticaje polјoprivredi, ali i infrastrukturni poput izgradnje zgrade za Pravobranilaštvo, Osnovni i Privredni sud i Tužilaštvo, izgradnja vodovodne mreže Pilica-Lokanj, vodovodne mreže Oraovac-Grbavci-Križevići, izgradnja kanalizacionih sistema u brojnim mjesnim zajednicama, rekonstrukcija gradskih ulica, a pogotovo je prioritet projekat za  povećanje kapaciteta parking mjesta i projekat jeftinijeg i kvalitetnijeg grijanja u gradu. I ovom prilikom molim sve naše sugrađane da bez prijeke potrebe ne ostvaruju veliki broj kontakata, ostanu u svojim kućama, poštuju upute i naredbe nadležnih organa, jer je to jedini način da pobjedimo virus korona i ponovo pričamo o ovim bitnim projektima za život i rad u našem gradu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se