18.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Za 11 dana u BiH ušlo 14 migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kaže da je za posljednjih 11 dana u BiH ušlo ukupno 14 migranata, od čega osam sa teritorije Crne Gore i šest iz Srbije. On kaže da se s njima postupa u skladu sa mjerama propisanim za borbu protiv pandemije.

– Svi su smješteni u karantine u kampovima Ušivak i Blažuj, gdje su odvojeni od ostalih i nalaze se pod nadzorom medicinskog osoblja. Niko od njih nije pozitivan, ali bez obzira na to, važno je da ne postoji opasnost da virus eventualno prenesu na nekoga od migranata koji su odranije u prihvatnom centru – rekao je Ujić.

On je kazao da se u prihvatnim centrima u BiH trenutno nalazi oko 6.500 migranata, ističući da ni kod koga nisu zabilježeni simptomi zaraze virusom korona. Ujić kaže da je priliv ilegalnih useljenika smanjen zbog toga što su sve zemlje u okviru mjera za borbu protiv širenja pandemije zatvorile svoje granice, dodajući da je za nas od najvećeg značaja bilo to što je Srbija zatvorila granicu.

Kada je riječ o položaju migranata u prihvatnim centrima, on kaže da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obezbjeđuje sve što im je potrebno.

– Svi migranti u kampovima imaju tri obroka, medicinsku zaštitu, obezbijeđena im je zaštitna oprema, maske i rukavice, a otkako je strogo zabranjeno napuštanje kampova, omogućeno im je da kupe cigarete i slične potrepštine uz poštovanje mjera zaštite – objašnjava Ujić.

Prema njegovim riječima, IOM plaća privatno obezbjeđenje koje unutar kampova vodi brigu o bezbjednosti, dok spolja kampove obezbjeđuju lokalne policijske snage, u skladu sa svojim nadležnostima.

– Migranti se uglavnom pridržavaju propisanih mjera. Naravno, ima pojedinaca i sitnih grupa, uglavnom u kampu Ušivak, koji se ponašaju nešto agresivnije, ali u suštini nema ozbiljnih problema – kaže Ujić.

S druge strane, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da na ulicama Bihaća ima veliki broj migranata koji se nekontrolisano kreću, ne nose maske niti vode računa o mjerama zaštite.

– Ne treba ni govoriti kolika je to opasnost u sadašnjoj situaciji. Loše vremenske prilike usporile su planove o izmještanju migranata na lokalitet Lipa, gdje je počela gradnja novog prihvatnog centra, ali odlučni smo da do kraja ove sedmice započnemo sa tim aktivnostima – rekao je Fazlić.

On je dodao da će čim vremenske prilike dozvole započeti postavljanje velikih šatora.

– Riječ je o ukupno 17 šatora, površina svakog je hiljadu kvadrata i u njima su obezbijeđeni kreveti i grijanje. Obezbijeđeno je snabdijevanje vodom, a pomoću agregata biće obezbijeđena i električna energija i čitav lokalitet biće opasan ogradom – objasnio je Fazlić.

Četiri kampa

Slobodan Ujić kaže da su migranti u BiH smješteni u četiri prihvatna centra.

– Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu je zatvoren otkako je počela epidemiološka kriza, a migranti su smješteni u prihvatne centre Ušivak i Blažuj kod Sarajeva i u kampove u Unsko-sanskom kantonu, dok su u Salakovcu kod Mostara smještene porodice – kaže Ujić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se