18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vrijeme je za proljećni detoks: Ovim napitkom ćete za 7 dana izbaciti sve toksine, očistiti jetru i probavni sistem!

Kako bismo povratili energiju koja u ovom periodu zna da manjka i očistili ceo organizam, detoks je najbolje što možete priuštiti svom tijelu.

Plan je vrlo jendostavan, nakupljene toksine ćete najbolje eliminisati konzumiranjem određenih napitaka koji imaju nevjerovatu moć da pročiste organe. 

Naime, toksini nakupljeni u tijelu mogu da prouzrokuju umor, pospanost, pa čak i glavobolju. Zato je pravo vrijeme za detoks, a biljni čajevi su najmoćniji u te svrhe. Suprotno uvraženom mišljenju, čajevi nisu rezervisani samo za hladne zimske dane već su itekako dobri za naš organizam u proljeće.

Osim što hidriraju organizma, ujedno ubrzavaju izlučivanje loših materija, a pojedini čajevi, odnosno njihovi sastojci u tome su naročito učinkoviti.

Čišćenjem organizma od štetnih materija podtičemo njegov oporavak i vraćamo ga u ravnotežu. Plan traje 7 dana u toku kojih se preporučuje laganija ishrana i konzumiranje čajeva 2 puta dnevno. Najbolje bi bilo ujutru na prazan stomak i uveče, pred spavanje. 

Evo koji su najmoćniji kada je detoks u pitanju. Vi izaberite jedan koji vam najviše prija vašem ukusu: 

Zeleni čaj

Zeleni čaj se od davnina koristio u Kini u tradicionalnoj medicini, a danas važi za najzdraviji napitak na svijetu.

Razlog zbog kojeg je toliko hvaljen je velika količina antioksidanasa koje sadrži, a kojih nema čak ni u voću i povrću. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog čaja vraća tijelu energiju i povećava izdržljivost. Naime, zeleni čaj sadrži dovoljno kofeina da nas razbudi i učini produktivnijima.

Čaj od đumbira

Na listi najboljih sredstava za detoksikaciju od nakupljenih toksina je svakako i đumbir. Samo nedelju dana konzumiranja ovog čaja će oporaviti sve organe i sigurno izbaciti nakupljene toksine. 

Može se piti pomješan sa ključalom vodom ili možete kašičicu mljevenog đumbira da dodate u čaj od kamilice ili nana kako biste ublažili njegov pikantni ukus.

Čaj od koprive

Kopriva je izuzetno ljekovita biljka, a zbog toga je cijenjena još u vrijeme drevnih Egipćana, starih Grka i Rimljana. Čaj od koprive preporučuje se kod detoksikacije jer nevjerovatnom brzinom izbacuje loše materije iz tijela.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se