5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Vodeći ruski mikrobiolog tvrdi: Naučnici u Vuhanu radili „apsolutno lude stvari“ sa koronom

Vodeći ruski mikrobiolog Petar Čumakov iznio je tvrdnju da je virus korona nastao tako što su naučnici iz Vuhana radili „apsolutno lude stvari“ u tamošnjoj laboratoriji tokom proučavanja koliko je virus bio patogen, prenose mediji u svijetu.

Inače Čumakov, koji je glavni istraživač Instituta za molekularnu biologiju Engelhard u Moskvi smatra da niko od radnika u laboratoriji nije imao “zlu namjeru” da se stvori ubica koji bi eliminisao ljudsku populaciju.

– U Kini, naučnici u laboratoriji Vuhan aktivno učestvuju u razvoju različitih vrsta korona virusa već više od deset godina. To su učinili, navodno ne sa ciljem da stvore patogene varijante ovog virusa, već da zapravo prouče njihovu patogenost. Na primjer umeci u genom koji su virusu dali sposobnost da inficira ljudske ćelije – rekao je on.

Profesor Čumakov je za list “Moskovski Kosmlac” rekao i:

-Postoji nekoliko umetaka, odnosno zamjena prirodnog niza genoma, što je ovom virusu dalo posebna svojstva. Zanimljivo je da su Kinezi i Amerikanci koji su radili sa njima sve svoje radove objavili u otvorenoj (naučnoj) štampi. Čak se pitam zašto ta pozadina oko rada na ovom virusu dolazi do ljudi veoma sporo – ispričao je ovaj naučnik.

Zbog ovog propusta kineskih naučnika biće pokrenuta istraga, koja će razviti nova pravila koja će regulisati rad sa genima tako opasnih virusa, kao što je korona, smatra ovaj naučnik. 

Prema njegovim tvrdnjama kineski naučnici su zapravo stvorili verziju virusa, koji je imao za cilj da se proizvede vakcina za liječenje HIV.

Dimitrij Peskov portparol Vladimira Putina ove nedjelje je upozorio na navode da je koronavirus stvoren vještački.

-U situaciji kada nema dovoljno informacija koje je nauka podržala i provjerila … mislimo da je neprihvatljivo, nemoguće, neosnovano optužiti bilo koga – rekao je Dmitrij Peskov.

Veronika Skvortsova, šefica Ruske Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) i Putinov bivši ministar zdravlja, upitana je nedavno da li bi se pandemija ovog virusa mogla stvoriti tek tako.

-Ovo pitanje nije tako lako. To zahtijeva veoma detaljnu studiju. Vidimo da prilično veliki broj fragmenata razlikuje ovaj virus od njegovog veoma bliskog rođaka, SARS-a. Oni su približno 94 procenta slični, a ostatak je drugačiji. Mislim da moramo sprovesti veoma ozbiljno istraživanje- rekla je ona na ruskom Prvom kanalu i dodala da se nijedna verzija ne može isključiti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se