DruštvonaslovnaVIJESTIZvornik

Ugašen požar na staroj deponiji

Požar na napuštenoj deponiji „Tilić ada“, koji je izbio u popodnevnim satima u ponedeljak, 06.aprila 2020. godine ugašen je nakon dva dana intenzivnog rada različitih službi.

U gašenju požara učestvovalo je 14 vatrogasaca sa pet kamiona Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik, osam radnika sa četiri buldožera komunalnog preduzeća, radnici Civilne zaštite, kao i predstavnici zvorničkih privrednih subjekata: d.o.o Alumina, d.o.o Pantić promet, d.o.o Kočanj prom, d.o.o Studen prom i JP Regionalna deponija sa ljudstvom i mehanizacijom. Požar je gašen sa dvije pumpe i četiri cisterne.

Uzrok požara na deponiji još uvijek nije poznat, a zbog raznovrsnosti deponovanog otpada i dubine deponije bilo je otežano gašenje, kažu iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik. Deponija „Tilić ada“ prostire se na površini od 26.000 m2 u neposrednoj blizini graničnog prelaza Karakaj na lijevoj obali rijeke Drine, a njom upravlja preduzeće a.d. „Vodovod i komunalije. Od kraja 2016. godine gradski otpad se odlaže na regionalnu sanitarnu deponiju javnog preduzeća „Regionalna deponija“ na lokalitetu Crni vrh.

U namjeri da revitalizuje područje nekadašnje gradske deponije, Gradska uprava grada Zvornik u saradnji sa preduzećem a.d. „Vodovod i komunalije“ pokrenula je niz aktivnosti kako bi se uradio adekvatan projekat i rješenje za sanaciju pomenutog područja. U prethodnom periodu aplicirano je za IPA sredstva prekogranične saradnje Srbija-BiH, na različite međunarodne fondove, ali i kod domaćih institucija. U periodu nakon pandemije planirano je da se iz budžeta Grada izdvoje sredstva za prva mjerenja i izradu Studije o stanju životne sredine, nakon čega će biti omogućeno i prijavljivanje na različite fondove.

Tagovi
Back to top button
Close
Close