Društvoizbor urednikanaslovnaVIJESTI

U Srpskoj nova tri slučaja; Ukupno 302 zaraženih

Tri nova slučaja virusa korona registrovana su u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa od ukupno 94 testirana uzorka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Riječ je o muškarcu i dvije žene, svi su iz Banjaluke.

Oporavile su se 22 osobe. Sedmoro ljudi je preminulo od posljedica bolesti izazvane virusom.

Zdravstveni nadzor završen je kod 12.861 osobe u Republici Srpskoj. Trenutno se pod nadzorom nalazi 8.092 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je ukupno testirano 2.831 uzorak, a u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona.

– Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a na Odjelu pulmologije /stara lokacija UKC/ je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom – objasnili su iz resornog Ministarstva.

U bolnicama u Gradišci i Prijedoru liječe se po jedan pacijent zaražen virusom, u bolnicama u Doboju i Bijeljini po troje, a u Bolnici u Istočnom Sarajevu dvoje pacijenata.

U karantinima pri graničnim prelazima ukupno se nalazi 115 ljudi, a iz Ministarstva podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera da bi se suzbilo širenje virusa korona.

– Podsjećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja ulaska virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode – napomenuto je u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama.

– Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza bili su negativni na prisustvo novog virusa, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze – naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Podsjećaju da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane, a riječ je o onima kod kojih nije potvrđeno prisustvo virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu.

Paralelno se, kroz epidemiološku istragu, radi i na testiranju građana unutar zajednice da bi se obuhvatilo što više porodičnih kontakata i što prije izolovale pozitivne osobe.

– Cilj je da se na taj način spriječi dalje širenje virusa. Napominjemo da Srpska raspolaže sa dovoljnim brojem testova – istakli su iz resornog Ministarstva.

Preko
rtrs
Tagovi
Back to top button
Close
Close