12 C
Zvornik
24. април 2024.

U Srpskoj četiri nova slučaja, ukupno 425; Oporavljeno 167 osoba

On je rekao da je u protekla 24 časa testirano 263 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod četiri osobe.

U pitanju su tri žene i jedan muškarac.

– Zaražena je po jedna osoba iz Banjaluke, Prijedora, Istočne Ilidže i Trebinja – naveo je Šeranić.

U Banjaluci je testirano i osoblje iz jednog od staračkih domova.

Ukupno je oporavljeno 167 osoba.

Prema njegovim riječima, najviše oporavljenih lica je iz Banjaluke – 113, dok ih je 10 iz Laktaša, a osam iz Kozarske Dubice.

On je naveo da je 147 uzoraka uzeto od osoba iz lokalnih karantina koje su završile ili privode kraju boravak u njima nakon dolaska iz inostranstva, te od lica koja se nalaze u izolaciji i prethodno su imala potvrđen pozitivan nalaz, ali nisu bila u obavezi da budu u bolnici jer nisu imala simptome.

– Do sada smo testirali niz zdravstvenih radnika, a i u ovom ciklusu se nalazi nekoliko njih tako da nastavljamo da sprovodimo tu vrstu nadzora – naglasio je Šeranić.

Govoreći o pacijentima koji su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci nalazi njih 107.

Sa težom kliničkom formom je 47 pacijenata, u intenzivnoj njezi ih je sedam, od kojih je pet na respiratoru, a dva su priključena na kiseoničku masku.

U izolaciji u UKC se nalazi šest pacijenata koji čekaju nalaze, dok je na staroj lokaciji Pulmologije njih 47 sa lakšom kliničkom slikom.

– U UKC-u je od početka bilo zbrinuto ukupno 159 pacijenata, a 61 je otpušten na kućno liječenje. Prosječna dužina boravka u UKC-u je osam dana. Do sada su dva pacijenta uspješno odvojena od respiratora i njihovo zdravstveno stanje je dobro – istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, na liječenju u bolnici u Istočnom Sarajevu su četiri pacijenta, u Doboju i Bijeljini po dva, a u Trebinju jedan.

Šeranić je rekao da je pod zdravstvenim nadzorom trenutno 6.029 osoba, a da je ta mjera završena za njih 16.857.

Navodeći da je kroz karantine pri graničnim prelazima u posljednja 24 časa prošlo 26 osoba, Šeranić je ocijenio da je to je zadovoljavajući podatak, jer granicu ne prelazi veliki broj lica iz inostranstva.

Govoreći o stepenu zaštite koju pruža maska, Šeranić je napomenuo da svaka maska ima rok trajanja, te da su efikasne jer sprečavaju količinu aerosoli koja će otići iz usta ili nosa u spoljašnju sredinu i korisne zbog toga što prave barijeru u smislu dodirivanja usta i nosa.

– Njihova efikasnost je mnogo bolja, nego da ih ne nosimo. Važno je da ih poslije korištenja odložimo na adekvatan način kada je riječ o hirurškim maskama kupljenim u apoteci. Kada je riječ o platnenim maskama potrebno ih je poslije svakog korištenja oprati i obavezno ispeglati jer je to najbolja dezinfekcija – pojasnio je Šeranić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se