1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

U Beogradu izliječen dječak (3) koji je imao teški oblik korona virusa

U KBC Dr Dragiša Mišović, u ovom trenutku, liječi se 28 mališana, starosti od 15 dana do 17 godina. Među njima su četiri bebe.

– Pacijenti su od jutros u dobrom opštem stanju. Među 28 mališana imamo četiri bebe od 15 do 40 dana u ovom trenutku, dobro su, sa svojim mamama su, kovid pozitivne, poslije dvije nedjelje ćemo im raditi testove – kaže dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove dečje bolnice.

– Imali smo dva pacijenta s težim kliničkim slikama, to su hronični pacijenti, jedno dijete neurološki pacijent, a drugo dijete isto hroničan nefrološki pacijent. Na sreću, dječaka, neurološkog pacijenta, od 3 godine, juče smo pustili. Inače, oboje su imali ozbiljne pneumonije, liječeni su po svim protokolima, uz konsultacije s ljekarima sa Instituta majka i dijete. I druga djevojčica vjerujem da će sutra ići kući – objasnila je doktorka Ostojić.

Djeca, kako kaže, imaju blagu kliničku sliku. Veća djeca imaju potvrđene tipične pneumonije, ali koje nemaju teži tok.

– U ovoj situaciji insistiramo da djeca dođu i s blagom temperaturom koja traje dan-dva, ako kašljucaju, da idu u Dom zdravlja na trijažu, a ako imaju sumnju, da se testiraju i da dođu kod nas u bolnicu.

Poruka roditeljima je da djecu odmah dovedu kod ljekara zbog epidemiološke situacije i eventualnog prenošenja bolesti na druge.

– Djeca kod nas su obično upućena iz unutrašnjosti, naših domova zdravlja, sekundarnih, tercijarnih ustanova. Čim uđu u bolnicu dobiju laboratorijsku obradu krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o hospitalizaciji i testiranju. Za ozbiljnije upale pluća se protokoli za odrasle i decu ne razlikuju – antibiotska terapija ako ima potrebe. Djeca u bolnici moraju ostati 10-12 dana, da bismo uradili i kontolni bris – objasnila je dr Ostojić.

Do sada je dvadesetak djece otpušteno sa dvostrukim negativnim testom

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se