13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Tramp: Suspendovano finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije

SAD su suspendovale doprinos budžetu Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp.

On je rekao da je svojoj administraciji naredio da obustavi finansiranje SZO, dok se izvrši pregled radi procjene uloge Organizacije u, kako je ocijenio, lošem upravljanju i izvještavanju o širenju virusa.

-Svi znaju šta se dešava ovdje. Američki poreski obveznici plaćaju Organizaciji između 400 i 500 miliona dolara godišnje. S druge strane, Kina doprinosi oko 40 miliona godišnje ili čak manje – istakao je Tramp.

Tramp je naglasio da SAD, kao glavni sponzor Organizacije, smatraju svojom dužnošću da insistiraju na punoj odgovornosti.

Prema riječima američkog predsjednika, jedna od najopasnijih grešaka SZO koja je skupo plaćena jeste protivljenje ograničavanju putovanja između Kine i drugih država.

-Oni su se u velikoj mjeri protivili onome što smo mi uradili. Srećom, mene nisu ubijedili i suspendovao sam putovanja iz Kine, spasivši tako nezamisliv broj života. Hiljade i hiljade ljudi bi umrlo – napomenuo je Tramp u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

Tramp je podsjetio da se SZO na samom početku širenja zaraze oslanjala na izvještaje kineske Vlade kako u Vuhanu nema slučajeva prenošenja virusa korona među ljudima.

Američki predsjednik rekao je i to da je SZO savjetovala da nema potrebe za oštrim zabranama i da to ne treba raditi, te da je oslanjanje Organizacije na podatke iz Kine za 20 puta uvećalo broj slučajeva zaraženosti u svijetu, javio je TASS.

-Da su države suspendovale putovanja iz Kine, bio bi spasen veliki broj ljudskih života. Umjesto toga, pogledajte ostatak svijeta, pogledajte dijelove Evrope. Druge države i regione koji su pratili uputstva SZO i ostavile otvorene granice sa Kinom i ubrzale pandemiju širom svijeta – kaže Tramp.

Tramp je istakao i to da je odluka velikih zemalja o nastavku putovanja bila jedna od najvećih tragedija i propuštena šansa u najranijem periodu, te da je „napad SZO na ograničavanje putovanja stavilo političku korektnost iznaz mjera za spasavanje života“.

Predsjednik SAD dodao je da će Vašington nastaviti da se zalaže za reformu SZO i da je spreman da razgovara sa drugim zemljama o tome kako će biti upotrijebljena sredstva Amerike izdvojena za Organizaciju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se