1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

„SU-35“ se skoro očešao o američki „Posejdon“ (video)

PENTAGON – Najbolji ruski vojni avion „Su-35“ proletio je na osam metara udaljnosti od američkog patrolnog aviona „Posejdon“ iznad Mediterana, što je izazvalo protest američke vojske.

Američka 6. flota, u čijem sastavu se nalazi „P-8A Posejdon“, ocijenila je ovaj potez ruskog pilota kao krajnje nesiguran, uz navod da njihov pilot ničim nije isprovocirao ovakvu reakciju.

Naime, posada američkog aviona se poslije šokantnog susreta sa ruskim lovcem „Su-35“ požalila na talas turbulencije koji je nakon toga uslijedio.

Prema informacijama američke flote, incident se dogodio sredinom aprila u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

„Mi ovaj susret ocjenjujemo kao nesiguran, jer je `Su-35` pri velikoj brzini kretanja izveo manevar ispred našeg aviona na svega 25 stopa /osam mtara/ udaljenosti, usljed čega su piloti i posada dovedeni u opasnost“, navodi se u saopštenju koje su prenijele „RIA Novosti“.

U Ministarstvu obrane Rusije nisu komentarisali ovo saopštenje američke Šeste flote, ali je nedavno Informativna služba vojnog ministarstva nekoliko puta ponovila da se sve misije u kojima učestvuju ruski avioni strogo pridržavaju međunarodnih pravila.

„Su-35“ je duboko modernizovan supermanevarbilni višenamjenski lovac, koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije.

Maksimalna brzina ovig aviona je 2.500 kilometara na sat, dok operativni dolet doseže 3.400 kilometara.

„Su-35“ je naoružan avionskim topom kalibra 30 milimetara, a na letjelici se nalazi još 12 mjesta za bombe i rakete koje se mjere u tonama. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se