10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

“Šta god odlučili, Vučić će biti kriv” Kako će Srbija slaviti Vaskrs u doba korone?

Šta god odluči, Vučić će biti kriv, opisuje za Blic izvor blizak predsjedništvu Srbije situaciju nastalu poslije saopštenja Sinoda SPC u kojem je iznijet “prijedlog i molba” državnom vrhu Srbije da odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs od 5 do 10 sati kako bi pravoslavni vjernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da prisustvuju liturgiji.

Saopštenje Sinoda je uslijedilo dan nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da je razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem i da je uvjeren “da će i crkva na odgovoran način da pristupi, a i da će se kroz TV prenose moći ispuniti vjerska prava gledajući liturgije vaskršnje, da se sačuva zdravlje i život ljudi”.

Kako je objasnio izvor Blica, upoznat sa detaljima razgovora, Vučić i patrijarh Irinej su razgovarali na Lazarevu subotu, kada je predsjednik Srbije čestitao krsnu slavu patrijarhu.

– Vučić je zamolio patrijarha Irineja da ne poziva narod da se okuplja u crkvama, već da mu pomogne da se organizuju televizijski prenosi iz više crkava. Apelovao je da se na taj način sačuvaju zdravlje i životi ljudi – otkriva izvor Blica upoznat sa detaljima razgovora.

Stav predsjednika Vučića je naišao na razumijevanje patijarha koji je i ranije bio nalagao sveštenstvu da sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi sa odlukama Vlade Srbije u vezi sa korona virusom.

Ipak, Sinod SPC je danas izašao u javnost sa drugačijim saopštenjem, odnosno “prijedlogom i molbom” državnom vrhu Srbije da odobri prekid zabrane kretanja na Vasrks od 5 do 10 sati.

– Na ovaj način predsjednik Vučić je doveden u nezavidnu poziciju. Ukoliko zabrani okupljanje vjernicima, biće kriv. S druge strane, ukoliko odobri biće kriv za svakog novog zaraženog ili mrtvog – navodi sagovornik Blica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se