9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

SRAMOTA! Anketa pokazala koliko Hrvatskom vlada neznanje i mržnja (video)

U Spomen-području Donja Gradina održana je centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, gdje su tokom Drugog svjetskog rata stradali Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

Tim povodom Radio televizija Republike Srpske emitovala je anketu među građanima Zagreba sa pitanjem da li znaju ko je najviše stradao u Jasenovcu i šta za njih znači Jasenovac.

Za gotovo sve učesnike ankete, njih desetak uglavnom starijih osoba, najveći stradalnici Jasenovca su Hrvati i Jevreji. Jedna Zagrepčanka je rekla da se „govorilo da su to Srbi, ali da je broj upitan“.

Ista pitanja RTRS je postavio i među nekolicinom akademskih građana Zagreba, ispred tamošnjeg Filozofskog fakulteta.

A odgovori su: „Ne znam“, „Nemam pojma šta Jasenovac znači – ne puno“ ili „Jasenovac? Idem na kolokvijum sada, ne mogu da razmišljam o tim stvarima“.

Zatim momak koji ulazeći u zgradu fakulteta sa osmjehom kaže: „Idem na predavanja“, a njegov kolega potom na isto pitanje odgovara: „Baš me briga, to mi ne predstavlja nikakvu važnost…“

Povodom obilježavanja Dana sjećanja, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su Jasenovac i Donja Gradina mjesta neopisivog stradanja, na kojima je još prije 75 godina žrtva pobjedila dželata, a onda uprkos pokušajima da se sve zataška i zaboravi, nastavila da ih pobjeđuje sve do danas, jer je i tada i danas bilo časno biti potomak žrtava, a ne potomak dželata, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Donja Gradina je mjesto našeg ogromnog stradanja, mesto opomene, ali i mjesto sa koga kao narod moramo da izađemo sa poukom i porukom da nismo zaboravili, da nećemo nikada zaboraviti, ali i da želimo da živimo u miru sa svima kojima su na srcu vrednosti koje i mi djelimo. Mir, tolerancija, poštovanje i saradnja! Donja Gradina nas upravo uči da svi zajedno moramo da budemo bolji ljudi – poručio je Dodik uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana sjećanja.

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Ono što sistem koncentracionih logora Jasenovac-Donja Gradina izdvaja od ostalih u Drugom svjetskom ratu, jeste činjenica da je funkcionisao i jedini logor za decu, a njih oko 20.000 nije dočekalo slobodu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se