20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Slučaj iz Kalinovika poziva na dodatni oprez

FOČA – Prvi slučajevi zaraženih virusom korona u regiji Stara Hercegovina, koji su proteklog vikenda registrovani u Kalinoviku, na liječenju su u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje su se pridružili pacijentkinji iz regije istočna Hercegovina, odnosno iz Gacka, koja je ranije hospitalizovana u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije u Foči rečeno je da je uz pacijentkinju iz Gacka, na kovid odjeljenju Univerzitetske bolnice Foča trenutno četvoro pacijenata iz Kalinovika, od kojih je troje pozitivno na virus korona, a riječ je o radnici Doma za stara lica i njenim članovima porodice, te jednom starijem licu koje je negativno, ali je zadržano u bolnici.

Stanje svih pacijenata je stabilno.

Na sastanku je navedeno da je nakon prvog zabilježenog slučaja, u Kalinoviku testirano 50 lica, među kojima osoblje i štićenici Doma za stare, kao i drugi kontakti prvozaražene, te da je za sada virus potvrđen kod dvoje članova njene porodice.

U kućnu izolaciju u Kalinoviku stavljena su 23 lica, a testiranja se nastavljaju, rečeno je na sjednici fočanskog Štaba.

Na području ostalih pet opština Stare Hercegovine, među kojima je i Foča, nema zaraženih virusom korona.

U Foči je jedno lice u karantinu, a 12 u kućnoj izolaciji, dok je iz nadzora izašlo 188 osoba.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kaže da je Kalinovik primjer kako situacija naglo može da se promijeni.

„Imali smo izvještaje da u Kalinoviku nema zaraženih, čak ni osoba u karantinu i najednom nam se desilo da je postao žarište. Na sreću iz Foče nemamo takvih primjera, stanje je stabilno i nastojimo da takvo stanje održimo. U karantinu je jedna osoba koja je došla iz Slovačke, svi testirani su negativni“, naveo je Mašić.

On je napomenuo da je potrebno zadržati oprez i maksimalno poštovanje svih zaštitnih mjera, a posebno mjere nošenja zaštitnih maski i rukavica, te držanja razmaka među ljudima.

Na sastanku opštinskog Štaba je razgovarano o određenom popuštanju mjera i odlučeno je da se sačekaju odluke Republičkog štaba.

„Sa odlukama ćemo sačekati do srijede, kada ćemo imati narednu sjednicu našeg Štaba. Najvjerovatnije, od srijede će moći da rade određene prodavnice i djelatnosti, koje podrazumijevaju pridržavanje zaštitnih mjera, poput prodavnica namještaja, telekomunikacione opreme, obuće, dječije odjeće, cvjećare, poslastičarnice, pijaca za proizvođače iz naše opštine, a radiće i biblioteka i muzej“, rekao je Mašić.

Na Štabu je donesena odluka da će 1. maj, ukoliko Republički štab ne proglasi policijski čas za taj dan, biti neradni dan za sve, s tim što će se posebnom odlukom definisati rad dežurnih apoteka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se