-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Šest novozaraženih virusom korona od 520 testiranih

BANJALUKA – U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testirano je 520 uzoraka iz 30 opština, od kojih je virus korona potvrđen kod šest lica, a do sada ih se oporavilo ukupno 306, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Novooboljela lica su iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika, a riječ je o tri lica muškog i tri ženskog pola.

Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije dobi, dok su dva muškarca srednje i jedan starije dobi.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona dva su korisnika doma za starija lica u Kneževu, te su iz ovog doma testirana još 22 korisnika koji su negativni na virus korona.

Među pozitivnim osobama na novi virus korona su i jedan ljekar iz Doboja i medicinska sestra iz Gradiške.

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 lica koji rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 lica iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi ovi uzorci su negativni na virus korona.

Trenutno je virus korona u Republici Srpskoj potvrđen kod ukupno 617 osoba, dok je 21 lice preminulo od posljedica bolesti izazvane ovim virusom.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona izvršeno ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju Kovid-19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na staroj lokaciji Hirurgije smješteno je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom, dok ih je na Odjelu pulmologije /stara lokacija UKC/ smješteno 40.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa Kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam lica, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada je riječ o objektima za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 68 lica, u Studentskom domu u Trebinju 31, dva lica u Studentskom centru Zvornik, te po jedno lice u Domu učenika u Bijeljini i u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.602 osobe, a nadzor je završen kod 21.230 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 79 lica, 95 ih je izašlo iz karantina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, dok se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno osam lica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se