DruštvoEkonomijaSvijetVIJESTI

Rusija postigla naftni sporazum sa OPEK-om

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je spremna da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno.

To je danas poručio neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike.

– Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno – rekao je juče zvaničnik Kremlja.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Očekuje se da danas bude održana video sjednica zemalja OPEK o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja virusa korona u svijetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednje dvije decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima „crnog zlata“ da se uključe u njih.

Izvor
ATV
Tagovi
Back to top button
Close
Close