18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Presjek sedmice: plesna kuga i kurs disanja

Kroz istoriju se u par navrata, na različitim mjestima dešavala pojava koju danas poznajemo pod imenom masovna histerija. Ispostavilo se, u skoro svim slučajevima, da je bila riječ o nekoj vrsti spontanog protesta, izbjegavanja odgovornosti i slično, oko čega je postojao nekakav prećutni sporazum u društvu gdje je  početak i kraj cijele maskarade.

Bilo je opet i pojava zbog kojih se masovna histerija i uzimala za ozbiljno. Jedna takva desila se u Francuskoj u srednjem vijeku gdje su stanovnici u gradu Strazburu plesali do krajnjih granica izdržljivosti, i na kraju umirali od isrpljenosti, šloga ili srčanog udara. Bilo je prelazno, uzrok su pripisivali „uzavreloj krvi “ , a lijeka nije bilo. Završilo se bez razloga i bez najave. 

Eto, prethodne sedmice je i naše malo mjesto bilo pri vrhuncu svoje masovne histerije, dijelom opravdane, ali najvecim dijelom, kada bi bili fer i mogli situaciju da sagledamo sa strane, izgledali smo kao ovi ludi plesači iz Francuske. Sedmica iza nas nam je donijela pouku da se bez svega može živjeti, sem bez hladne glave. Mislim, može i bez nje, ali neuporedivo je teže.

Život se nastavlja, vanredan kakav jeste, a mislim da je za našu kolektivnu psihopatiju u narednim danima ključna jedna rečenica. Nju sam čula iste te sedmice u sred masovne histerije: “Kada naidje bol, udahni najdublje što možeš, stisni najjače i guraj. Kad ti ponestane daha, odmori, uzmi dah i nastavljamo.”

Dišite dragi naši sugradjani. 

Voli vas Zvornik danas.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se